Afbeelding: Pixaby
Afbeelding: Pixaby

Vragen en antwoorden rond het coronavirus | 6. Vragen over quarantaine en testen

Algemeen

Deze lijst met veelgestelde vragen is samengesteld met informatie, afkomstig van RIVM.nl en Rijksoverheid.nl.

U vindt hier de vragen onder het kopje: 6. Vragen over quarantaine en testen

Verder zijn er op onze websites ook vragen te vinden onder de kopjes: 
1.    Algemeen
2.    Informatie over Covid-19
3.    Voorkomen besmetting
4.    Maatregelen tegen besmetting
5.    Maatregelen voor ondernemers
7.    Vragen over corona en basisonderwijs
8.    Vragen over corona en voortgezet onderwijs
9.    Vragen over corona en mbo
10.    Vragen over corona en hbo

VRAGEN OVER QUARANTAINE EN ISOLATIE

Wat is thuisquarantaine?
We spreken van thuisquarantaine als iemand die niet ziek is thuis moet blijven totdat zeker is dat deze persoon niet besmettelijk is voor anderen. Deze periode duurt maximaal 2 weken in het geval van het nieuwe coronavirus. De beoordeling en monitoring wordt door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst gedaan. De persoon in quarantaine verblijft thuis in een eigen ruimte. Samen met zijn of haar huisgenoten krijgen zij informatie over maatregelen die genomen moeten worden om eventuele besmetting te voorkomen.

Wat is isolatie?
Een persoon die in isolatie gehouden wordt, is ziek of er is een mogelijkheid dat die ziek is. Door isolatie kunnen deze patiënten anderen niet besmetten. Mensen kunnen thuis in isolatie blijven of in een ziekenhuis in isolatie behandeld worden. Dat hangt af van de ernst van de ziekteverschijnselen en de besmettelijkheid van de ziekte.

VRAGEN OVER TESTEN

Wanneer wordt er iemand getest?
De huisarts zal niet meer iedereen testen die mogelijk COVID-19 heeft. Als mensen klachten hebben die op COVID-19 wijzen, moeten ze thuis blijven totdat ze minstens 24 uur geen klachten hebben. De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juist behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. De huisarts volgt hierin de richtlijn van het RIVM.

Waarom is het testbeleid veranderd?
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verandert het testbeleid om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Het testen gebeurt volgens de richtlijnen van het RIVM. Door te testen volgens de richtlijnen zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor de mensen die ze het meest nodig hebben.

Kan ik me aanmelden voor een test/laten testen?
Nee, testen wordt alleen gedaan als de (huis)arts dat nodig vindt.

Waarom worden sommige mensen in het ziekenhuis sneller getest?
In ziekenhuizen geldt een ruimer testbeleid voor ziekenhuismedewerkers en patiënten met een longontsteking waarvan de oorzaak niet duidelijk is. Hiervoor zijn 2 redenen: Om patiënten met het coronavirus sneller te kunnen identificeren en tijdig te isoleren. Zo voorkomen we dat zorgverleners en medepatiënten onnodig worden blootgesteld. Als de oorzaak van de longontsteking bekend is, kan de ontsteking beter behandeld worden. Dat is goed voor een snel herstel. Zeker voor mensen met een zwakkere gezondheid, zoals in het ziekenhuis, is dat van belang.

Kunnen de laboratoria de werkdruk met alle testen wel aan?
Het is belangrijk dat alle mensen die volgens de richtlijnen van het RIVM een test nodig hebben, die ook kunnen krijgen. Er vinden er elke dag honderden testen plaats in ziekenhuizen en laboratoria in Nederland. Het testen gebeurt volgens de richtlijnen van het RIVM. Door te testen volgens de richtlijnen zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor de mensen die ze het meest nodig hebben.

Waarom stopt het brononderzoek?
In deze fase van de epidemie voegt brononderzoek niet meer veel toe. Het onderzoek bij de patiënten richt zich vooral op het opsporen van kwetsbare patiënten in de samenleving. De middelen die de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst kan inzetten voor het onderzoek richten zich om die reden vooral op het contactonderzoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant