Afbeelding: Pixaby
Afbeelding: Pixaby

Vragen en antwoorden rond het coronavirus | 10.Vragen over corona en hbo

Algemeen

Deze lijst met veelgestelde vragen is samengesteld met informatie, afkomstig van RIVM.nl en Rijksoverheid.nl.

U vindt hier de vragen onder het kopje: 10.  Vragen over corona en hbo

Verder zijn er op onze websites ook vragen te vinden onder de kopjes: 
1.    Algemeen
2.    Informatie over Covid-19
3.    Voorkomen besmetting
4.    Maatregelen tegen besmetting
5.    Maatregelen voor ondernemers
6.    Vragen over quarantaine en testen
7.    Vragen over corona en basisonderwijs
8.    Vragen over corona en voortgezet onderwijs
9.    Vragen over corona en mbo
 

10. HOE WORDT ER NU ONDERWIJS GEGEVEN OP HOGESCHOLEN EN UNIVERSITEITEN?
Het onderwijs wordt zoveel als mogelijk via afstandsonderwijs vormgegeven. Dit geldt tot en met 6 april. Het onderzoek kan wel doorgaan, de gebouwen zullen niet worden gesloten. Van de hogescholen en universiteiten wordt verwacht dat zij studenten die vanwege corona(maatregelen) niet in de gelegenheid zijn om deel te nemen aan onderwijsactiviteiten, in de gelegenheid stellen op een later moment, of op alternatieve wijze aan de activiteit deel te nemen, bijvoorbeeld door colleges online te geven. Het is aan de instellingen om hier vorm aan te geven op een manier die het meest passend is. Als alternatieven niet mogelijk zijn, wordt naar een passende oplossing voor gezocht.

Wat betekenen de maatregelen op hogescholen en universiteiten voor aankomende studenten? Die bijvoorbeeld niet mee kunnen doen met een activiteit die op locatie moet plaatsvinden?
Voor studenten die vanwege corona(maatregelen) niet kunnen deelnemen aan activiteiten als een selectiedag of studiekeuzecheck, moet de onderwijsinstelling zorgen voor een andere mogelijkheid.

Moeten studenten die in het buitenland studeren of stage lopen terugkeren naar Nederland?
Het is afhankelijk van de plaats waar de student zit. Studenten die zich in besmette gebieden bevinden, moeten de lokale maatregelen volgen. Het kan zijn dat deze studenten niet mogen reizen. Is dat niet het geval, dan is de afweging om terug te keren door studenten zelf te maken, eventueel in afstemming met de onderwijsinstelling.

Waar kunnen Nederlandse studenten in het buitenland terecht als ze hulp nodig hebben?
Nederlandse studenten in het buitenland kunnen allereerst contact opnemen met de eigen reisverzekeraar. Eventueel is ook de ambassade 24/7 telefonisch bereikbaar via +31 247 247 247. Buitenlandse Zaken is ook via WhatsApp te bereiken op het nummer +31 682 387 796 of via Twitter op @24/7BZ.

Mogen studenten uit besmette gebieden studeren of stage lopen in Nederland?
Studenten in besmette gebieden moeten de lokale maatregelen volgen. Er kan sprake zijn van een verbod om te reizen. Verder is het een afweging die onderwijsinstellingen of werkgevers zelf moeten maken in samenspraak met de instantie ter plekke. Per situatie moet dat bekeken worden. De medische situatie en veiligheid ter plekke spelen hierbij een rol. Neem eventueel contact op met uw regionale GGD. Mochten studenten of stagiairs naar Nederland afreizen, dan is goede voorlichting belangrijk (zie www.rivm.nl/covid19).

Moet ik thuis maatregelen nemen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Wat zijn de gevolgen van het RIVM-advies en de nationale maatregelen voor onderwijs en stages in het kader van alle opleidingen in de gezondheidszorg in het mbo en ho?
De betreffende zorginstelling maakt als eerste de keuze of de student een bijdrage kan leveren aan de patiëntenzorg. Hierbij staat de veiligheid voor patiënt, student en werknemers in de zorginstelling voorop. Er bestaat ruimte voor de student om aan te geven bij de zorg- en onderwijsinstelling of hij/zij om persoonlijke redenen de stage of het coschap wil continueren of niet. Op dit moment is de richtlijn dat alle fysieke onderwijsactiviteiten op de locaties van hogeronderwijsinstellingen worden gestaakt. Stages en andere aan het onderwijs gerelateerde activiteiten buiten de instelling kunnen wel doorgang vinden, tenzij de werkgever in verband met corona(maatregelen) reden heeft de activiteit te staken. Medische en zorgopleidingen en onderwijsvormen waarbij studenten in de vorm van stage of onderwijs werkzaam zijn in een zorginstelling, zoals een UMC, een algemeen ziekenhuis of extramurale zorginstelling, vormen een bijzondere categorie. Hier geldt dat het in sommige gevallen nodig is dat stagiaires en coassistenten naar huis gaan, omdat de zorginstelling zich primair op het zorgproces moet kunnen richten. En soms is het juist noodzakelijk dat stagiaires of coassistenten blijven, omdat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de patiëntenzorg. Indien relevant wordt afgesproken of en hoe de eventueel afwijkende werkzaamheden binnen de doelstellingen van de stage of het coschap passen. Bij die afspraken is de onderwijsinstelling leidend. Studenten kunnen, ook wanneer hun stage, co-schap of andere onderwijsvorm is geannuleerd, als student-vrijwilliger in een zorginstelling werkzaam zijn. Voor deze (arbeids-)relatie dienen aparte afspraken te worden gemaakt tussen de zorginstelling en de student, zoals m.b.t. verzekering. Ook in deze gevallen wordt de zorginstelling geadviseerd de afweging te maken of de student de werkzaamheden kan continueren. De zorginstelling zorgt dat het duidelijk is voor de student dat aan deze vrijwillige werkzaamheden geen beoordeling is gekoppeld en dat het geen voortzetting betreft van eerder gevolgde onderwijsactiviteiten.

Hoe wordt omgegaan met vragen van studenten over aanmeldingen, het bindend studieadvies, overgangen van bachelor naar master, studievertraging etc?
De instellingen zullen proberen de gevolgen voor studenten naar aanleiding van de maatregelen omtrent het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent dat de instellingen op zoek gaan naar alternatieve manieren om onderwijs te blijven verzorgen, bijvoorbeeld via afstandsonderwijs. De komende tijd zal blijken op welke manier instellingen hier vorm aan kunnen geven. Dan wordt duidelijk wat in de praktijk de knelpunten ten aanzien van onder meer aanmeldingen, bindend studieadvies en studievoortgang zijn. Deze onderwerpen worden de komende tijd met studenten en instellingen en het ministerie van OCW besproken, om zo spoedig mogelijk helderheid te kunnen geven.

Hoe moeten instellingen omgaan met evenementen waar grote aantallen mensen op af komen?
Instellingen dienen te handelen in lijn met de gecommuniceerde RIVM-adviezen en de extra afgekondigde maatregelen op donderdag 12 maart.

Instellingen geven aan dat zij vanuit verschillende kanten informatie krijgen (RIVM, OCW, lokale instanties) en het RIVM-advies als leidend ervaren. Is het RIVM-advies inderdaad leidend?
Het RIVM-advies is inderdaad leidend en in informatie vanuit OCW wordt dit ook zo veel mogelijk aangegeven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant