Afbeelding: Pixaby
Afbeelding: Pixaby

Vragen en antwoorden rond het coronavirus | 7. corona en basisonderwijs

Algemeen

Deze lijst met veelgestelde vragen is samengesteld met informatie, afkomstig van RIVM.nl en Rijksoverheid.nl.

U vindt hier de vragen onder het kopje: 7. corona en basisonderwijs

Verder zijn er op onze websites ook vragen te vinden onder de kopjes: 
1.    Algemeen
2.    Informatie over Covid-19
3.    Voorkomen besmetting
4.    Maatregelen tegen besmetting
5.    Maatregelen voor ondernemers
6.    Vragen over quarantaine en testen
8.    Vragen over corona en voortgezet onderwijs
9.    Vragen over corona en mbo
10.    Vragen over corona en hbo

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET CORONAVIRUS EN BASIS- EN SPECIAAL ONDERWIJS 

Wat gaat er gebeuren op de scholen?
Het kabinet heeft besloten om scholen en kinderdagverblijven vanaf morgen te sluiten tot en met 6 april. Dit betekent dat het grootste deel van de leerlingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs tot en met 6 april geen les meer krijgt. Voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen, zoals de zorg, onderwijs, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. De eerder aangekondigde maatregelen voor hogescholen en universiteiten blijven van kracht tot en met 6 april.

Waarom gaan de scholen nu wel dicht?
Afgelopen dagen is duidelijk geworden dat steeds meer scholen er niet in slagen om hun school open te houden. Dit komt omdat onderwijspersoneel en kinderen preventief thuis of ziek zijn, en ze te maken hebben met leraren en ouders die zich zorgen maken. Volgens het kabinet vraagt dat nu om duidelijke keuzes. Daarom is er in overleg met de onderwijssector en de kinderopvang besloten om de scholen te sluiten van 16 maart tot en met 6 april. Het gaat om het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Met uitzondering van de kinderen waarvan de ouders in cruciale beroepsgroepen werkzaam zijn. Voor die kinderen is er opvang op school en het kinderdagverblijf, zodat ouders kunnen blijven werken.

In de maatregelen wordt een onderscheid gemaakt voor personeel van cruciale beroepsgroepen. Wat zijn die precies?
-
Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
- Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens.
- Openbaar vervoer.
- Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
- Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, et cetera.
- Vervoer van afval en vuilnis.
- Kinderopvang.
- Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
- Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard):
- meldkamerprocessen
- brandweerzorg
- ambulancezorg
- GHOR
- crisisbeheersing van de veiligheidsregio's
- Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente), bijvoorbeeld betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen en forensische klinieken).

De scholen zijn dus 3 weken dicht. Wat gaat er in deze 3 weken gebeuren?
Docenten en onderwijspersoneel dat niet ziek is, kunnen gewoon naar school. Zij zijn nodig voor de opvang van kinderen van de ouders die werken in cruciale beroepsgroepen. En ook om het onderwijs op afstand te organiseren voor kinderen die thuis zitten. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Tot wanneer gelden de nieuwe maatregelen?
De maatregelen gelden van 16 maart tot en met 6 april.

Welke kinderen worden opgevangen op de basisschool?
Het uitgangspunt is dat ouders die werken in een cruciale beroepsgroep kunnen blijven werken. Als in een gezin 1 ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de school. Het is geen harde eis dat beide ouders in een cruciale beroepsgroep werken. Er moet opvang zijn zodat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven.

Gaat de eindtoets door dit jaar?
Nee. De eindtoets wordt dit jaar niet afgenomen bij leerlingen in groep 8.

Waarom gaat de eindtoets niet door?
Leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel zijn momenteel erg druk met de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen en het organiseren van onderwijs voor de kinderen die thuis zitten. Dat vergt alle energie van de scholen en heeft nu prioriteit. Daarom heeft minister Slob besloten dat leraren dit jaar (eenmalig) geen eindtoets hoeven af te nemen bij leerlingen in groep 8.

Hoe wordt nu bepaald waar leerlingen instappen op de middelbare school?
Dat gebeurt op basis van het schooladvies. Dit advies hebben de leerlingen van groep 8 afgelopen periode al gekregen van de leraar. Het advies is gebaseerd op een breed beeld van de ontwikkeling van de kinderen over de afgelopen jaren. Het advies van leraren is altijd al leidend en zal nu ook bepalen in welke stroming kinderen instappen op de middelbare school. Op de middelbare school zal vervolgens goed gekeken worden of leerlingen op de juiste plek zitten.

Wat als leerlingen en/of ouders het niet eens zijn met het advies van de school?
Het advies van de basisschool is altijd leidend, met of zonder eindtoets. Dit schooladvies is op basis van de professionaliteit van de leraar. Als ouders het niet eens zijn met het advies kunnen ze in gesprek met de school.

Hoe worden kinderen voorbereid op de middelbare school?
Basisscholen zijn gevraagd om hun leerlingen in samenwerking met het voortgezet onderwijs voor te bereiden op hun aanstaande overstap naar de middelbare school.

Gaat bekostiging aan scholen gewoon door?
Ja. Bekostiging aan scholen gaat gewoon door.

Krijgen de kinderen nu helemaal geen huiswerk meer of opdrachten?
Dit is ter beoordeling van de school.

Gaat mijn school nu online lessen aanbieden?
Online lessen of andere vormen van afstandsonderwijs bieden de mogelijkheid om toch onderwijs te geven aan leerlingen die niet fysiek op school aanwezig zijn. Scholen en leraren bereiden zich hier op dit moment op voor. Via de website van Kennisnet (link) is er informatie beschikbaar voor scholen hoe zij dit het beste kunnen vormgeven.

De school van mijn kind wil geen online lessen aanbieden. Wat kan ik nog doen?
Scholen zijn niet verplicht om online lessen aan te bieden. Dat is ook niet in alle situaties het meest geschikte alternatief. Er kunnen ook andere manieren zijn om het onderwijs toch door te laten gaan als er lessen uitvallen. De school zal u hierover informeren. Via de website van Kennisnet (link) is er informatie beschikbaar voor scholen hoe zij dit het beste kunnen vormgeven.

Ik heb geen pc, laptop of tablet beschikbaar thuis. Hoe kan mijn kind toch onderwijs volgen?
Wanneer de school lessen of lesstof digitaal gaat aanbieden, dan moeten zij er voor zorgen dat alle leerlingen daar toegang toe hebben. Meld dit bij de school, zodat gezocht kan worden naar een passende oplossing. Kan uw kind, bijvoorbeeld vanwege het thuiswerken van uzelf, maar beperkt gebruik maken van een pc, laptop of tablet, probeer hier dan zo efficiënt mogelijk mee om te gaan.

Wat betekent dit voor mogelijk verlies van onderwijstijd?
Hier zal coulant mee worden omgegaan. Onderwijstijd wordt gerekend over een periode van 8 jaar. Wanneer blijkt dat dit voor groep 8 een probleem gaat geven dan is er sprake van overmacht.

Mogen mijn kinderen nog buitenspelen met anderen?
Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Kinderen kunnen prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest. Maar vermijd grote groepen.

Zijn kinderen een speciale risicogroep voor het nieuwe coronavirus?
Op dit moment krijgen kinderen bijna nooit klachten van het nieuwe coronavirus. Kinderen zijn dus geen speciale risicogroep. Kinderen vormen ook geen grote besmettingshaard voor de ziekte.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant