Afbeelding: Pixaby
Afbeelding: Pixaby

Vragen en antwoorden rond het coronavirus | 4. Maatregelen tegen verspreiding

Algemeen

Deze lijst met veelgestelde vragen is samengesteld met informatie, afkomstig van RIVM.nl en Rijksoverheid.nl.

U vindt hier de vragen onder het kopje: 4.  Maatregelen tegen verspreiding

Verder zijn er op onze websites ook vragen te vinden onder de kopjes: 
1.    Algemeen
2.    Informatie over Covid-19
3.    Voorkomen besmetting
5.    Maatregelen voor ondernemers
6.    Vragen over quarantaine en testen
7.    Vragen over corona en basisonderwijs
8.    Vragen over corona en voortgezet onderwijs
9.    Vragen over corona en mbo
10.    Vragen over corona en hbo

4, WAT ZIJN DE MAATREGELEN TEGEN DE VERSPREIDING VAN HET CORONAVIRUS IN NEDERLAND?

- Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast.
- Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
- Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken
- Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april.
- Voor kinderen van ouders in cruciale beroepen, bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken.
- Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
- Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
- Sport- en fitnessclubs, sauna's, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
- Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
- Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Waarom is de grens voor evenementen op 'minder dan 100 personen' gezet?
Deze grens is op advies van het Outbreak Managementteam aangepast ten opzichte van de draaiboeken. Het is nodig om de verspreiding te beperken. Bij grotere evenementen is het risico op verspreiding te groot.

Wanneer kan ik nog wel gebruik maken van kinderopvang?
Sommige ouders kunnen de komende periode gebruik maken van de kinderopvangmogelijkheden, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. Het gaat hier om processen specifiek in de omstandigheden van Covid-19 vragen om continue bezetting.

In de maatregelen wordt een onderscheid gemaakt voor personeel van cruciale beroepsgroepen. Wat zijn die precies?
-
Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
- Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens.
- Openbaar vervoer.
- Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
- Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, et cetera.
- Vervoer van afval en vuilnis.
- Kinderopvang.
- Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
- Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard):
- meldkamerprocessen
- brandweerzorg
- ambulancezorg
- GHOR
- crisisbeheersing van de veiligheidsregio's
- Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente), bijvoorbeeld betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen en forensische klinieken).

Geldt de opvang (op school) ook als 1 van de ouders in een cruciale beroepsgroep werkt?
Het uitgangspunt bij 1 ouder die een cruciaal beroep uitvoert is dat ze de opvang zelf thuis moeten regelen. Als dat niet lukt kunnen ze opvang krijgen op school/verblijf. Beide ouders met cruciaal beroep is geen harde eis. Er moet opvang zijn zodat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven.

Mijn functie staat niet opgenomen in de lijst met cruciale beroepsgroepen, maar ik draag wel bij aan de aanpak van het coronavirus. Hoe zit dat?
Uitgangspunt is dat kinderen niet naar school of de opvang gaan. Alleen als dat niet lukt, is er het vangnet waarbij opvang via de school wordt geregeld. Er is bewust voor gekozen voor een beperkte lijst met beroepsgroepen, omdat de opvangfunctie van scholen beperkt moet blijven. Mogelijk zijn er andere oplossingen te bedenken, die passen binnen de maatregelen waartoe de overheid heeft besloten. Opvang bij grootouders is daarbij niet verstandig, omdat die mogelijk kwetsbaar zijn.

Hoe moet ik op school of opvang duidelijk maken dat ik deel uitmaak van de cruciale beroepsgroepen?
Daarover kunt u in gesprek gaan met de school of opvang.

Waarom verschilt de Nederlandse aanpak van het coronavirus met die van andere landen?
De WHO (World Health Organisation) geeft internationale richtlijnen die door elk land worden toegepast op de eigen situatie. Er zijn in elk land andere omstandigheden waarmee rekening moet worden gehouden. Ook is de situatie qua uitbraak in elk land verschillend. In Nederland zoeken wij steeds naar passende maatregelen, dus maatregelen die de verspreiding voorkomen zonder het land 'op slot' te zetten. Het Nederlandse gezondheidszorgsysteem is daar goed op ingericht. Het RIVM en de GGD'en hebben veel ervaring en werken goed samen in het opsporen van (mogelijke) besmettingen, het uitvoeren van contactonderzoek en het isoleren van patiënten.

Is het terecht dat mensen nu massaal gaan hamsteren?
Het is begrijpelijk dat mensen het zekere voor het onzekere willen nemen, maar daar is geen aanleiding toe. Extra inkopen doen van voedsel is niet nodig.

Stel: het land gaat op slot, kan ik dan nog wel naar de supermarkt om eten te halen?
Ja, want ook al zou het land op slot gaan er zal toch nog steeds gegeten moeten worden en dus ook voedsel gekocht moeten kunnen worden. Het ministerie van LNV en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) houden de sector goed in de gaten.

Moeten we ons zorgen maken om de bevoorrading van voedsel in de supermarkten?
Nee, dat is niet nodig. Er is meer dan voldoende voedsel beschikbaar en supermarkten en hun leveranciers werken de klok rond om het voedsel in de supermarkt te krijgen. Als een schap leeg raakt is de voorraad alweer onderweg in de vrachtwagen.

Wordt geadviseerd om inkopen te gaan doen voor het geval dat?
Het advies is om op de normale manier en in gebruikelijke hoeveelheden inkopen te doen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant