Afbeelding: Pixaby
Afbeelding: Pixaby

Vragen en antwoorden rond het coronavirus | 3. Voorkomen van besmetting

Algemeen

Deze lijst met veelgestelde vragen is samengesteld met informatie, afkomstig van RIVM.nl en Rijksoverheid.nl.

U vindt hier de vragen onder het kopje: 3.    Voorkomen besmetting

Verder zijn er op onze websites ook vragen te vinden onder de kopjes: 
1.    Algemeen
2.    Informatie over Covid-19
4.    Maatregelen tegen besmetting
5.    Maatregelen voor ondernemers
6.    Vragen over quarantaine en testen
7.    Vragen over corona en basisonderwijs
8.    Vragen over corona en voortgezet onderwijs
9.    Vragen over corona en mbo
10.    Vragen over corona en hbo

3. VRAGEN OVER VOORKOMEN BESMETTING

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

- Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten.
- Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden.
- Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
- Was je handen regelmatig met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Geen handen schudden

Kun je besmet raken met het coronavirus via post (brieven, pakketpost)?
De kans dat het virus op poststukken zit is in Nederland klein, maar niet uitgesloten. De kans dat je besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein. Daarom raden we aan om na het aannemen en/of openmaken van post je handen te wassen of te desinfecteren met handalcohol.
Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om 'in leven te blijven' en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang dat precies is, is nu nog onbekend. Dit kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Wat betekent 'afstand houden' vanwege het nieuwe coronavirus?
Afstand houden betekent dat je 1 tot 2 meter (twee armlengtes) afstand houdt van elkaar om jezelf en anderen te beschermen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als je niest komen deze druppels zelden verder dan 1 tot 2 meter.
Je kunt nog boodschappen doen, wandelen, fietsen en eten afhalen, maar probeer wel afstand te houden tot anderen. Kijk ook op Rijksoverheid.nl wat je nog meer kunt doen.

Helpen paracetamol, ibuprofen of andere medicijnen tegen het nieuwe coronavirus?
Er is (nog) geen medicijn tegen het nieuwe coronavirus. Paracetamol en ibuprofen helpen niet om van het virus te genezen, maar kunnen klachten van koorts, keelpijn en malaise verminderen. Er is nu geen bewijs dat het gebruik van paracetamol of ibuprofen (of diclofenac, of naproxen, zogenoemde NSAID's) de ziekte door het virus juist verergeren. Paracetamol heeft de voorkeur, want dat geeft de minste bijwerkingen.

Heeft het zin om een mondkapje te dragen om je te beschermen tegen COVID-19?
In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

Word je minder besmettelijk als je je neus en keel desinfecteert met een desinfecterende oplossing?
Nee, deze vorm van schoonmaken wordt niet gebruikt om besmetting te voorkomen of voor de behandeling van een coronavirusinfectie. Het virus kan in de neus en/of keel aanwezig zijn. Het apart schoonmaken van keel of neus heeft daarom geen effect. Het inbrengen van desinfecterende oplossing in de neus kan schade aan de slijmvliezen geven. Hiermee kan de kans op besmetting met bacteriën groter worden of zou het zelfs de verspreiding van het coronavirus kunnen versterken.

Kun je besmet raken met het coronavirus via producten of het aanraken van oppervlakten? (bijvoorbeeld deurklink, pinautomaat, leuning, geld, etc.)
Het coronavirus verspreidt zich via mensen. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. De kans dat je besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein. Neem de maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was regelmatig je handen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant