Hippisch Centrum de Achterhoek Leila, Job, Alice en Eddie. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hippisch Centrum de Achterhoek Leila, Job, Alice en Eddie. Foto: Frank Vinkenvleugel

60 jaar Hippisch Centrum De Achterhoek

Zakelijk

‘Van de zeven dagen werken we er acht’

IJZERLO- Hippisch Centrum de Achterhoek in IJzerlo bestaat 60 jaar en op 29 juni is er een receptie en een jubileumfeest voor (ere) leden, (ex) medewerkers, vrijwilligers, genodigden en iedereen die zich op welke manier dan ook betrokken voelt.

 Door Waltraud Wensink

Het begon allemaal met Henk Westervelt die in 1964 het toenmalige opfokcentrum met Halfbloed Arabieren gestalte gaf. Westervelt zelf had geen stallen en grasland maar met behulp van de heer Brusse op het Hoftiezer waar hij destijds rijles gaf in de graanschuur kon hij zijn droom waarmaken en vond hij een goed onderkomen voor zijn opfokcentrum. De heer Brusse moest reorganiseren en daardoor kwamen er stallen vrij zodat de plannen die ze hadden voor een opfokcentrum ook daadwerkelijk gerealiseerd konden worden. Westerveld begon klein maar had grote plannen en inmiddels is wat in de volksmond ook wel ‘Manege Westervelt’ werd genoemd uitgegroeid tot Hippisch Centrum de Achterhoek waar dochter Alice, haar man Eddie, zoon Job en dochter Leila een geweldig bedrijf runnen.

Mijn zus Leila haalt prijzen voor twee
Alice laat vol trots alle krantenknipsels zien die ze heeft bewaard van vroeger en hoe het allemaal met haar vader begon. De liefde voor paarden en zijn bedrijf gaf hij door aan zijn dochter Alice die dat op haar beurt weer doorgaf aan haar kinderen. Alice: ”Ik ben er natuurlijk mee opgegroeid en helemaal in meegegaan. We wilden groeien en in 1971 is er een hal bijgebouwd en in 1975 werd er nog verder uitgebreid”. Eddie lacht: “In 1983 zijn we in de kleine manege getrouwd en daarmee kan ik gelijk aangeven dat we zelfs een officiële trouwlocatie zijn.” Alice: “In december ’96 is pa overleden en toen hadden Eddie en ik alles net overgenomen. We hebben het gekocht want voorheen was dat allemaal gehuurd. Hij zal daar vast over gepiekerd hebben maar hij kon met een gerust hart gaan omdat het allemaal voort kon blijven bestaan.” Eddie: ”Ik had voordat ik Alice leerde kennen hele andere hobby’s. Mijn zus had wel een paard maar dat was het dan ook, maar ik groeide hier in mee. Dat geldt ook voor Job en Leila.” Job: ”We hadden het hier als kinderen geweldig op de manege en konden doen en laten wat we wilden. Ik zelf rijd geen paard maar mijn zus Leila haalt prijzen voor twee dus dat brengt de zaak in evenwicht.”

Hippisch centrum de Achterhoek een begrip en vijf sterren manege
Het bedrijf bleef groeien en werd steeds maar groter. In 2007 werd de grote Marzas hal gebouwd en Hippisch Centrum de Achterhoek in inmiddels een begrip. Van heinde en verre komen mensen hier naar toe en niet alleen voor de paarden. Het is onder andere een pension boerderij, kampeer boerderij, paardenpension, mini camping, penionstalling, er wordt les gegeven, het is een opfokcentrum, er worden concoursen georganiseerd en zelfs het paard van Sinterklaas Ozosnel maakt gebruik van hun stallen. Iedereen heeft zo zijn taken en er wordt hard gewerkt. Leila en Job zitten inmiddels in de VOF en daar zijn Alice en Eddie ook erg blij mee. “Het moment dat Job en Leila wat meer konden helpen binnen het bedrijf is goed uitgevallen. Soms zijn er momenten dat het even wat minder goed gaat door omstandigheden. Dan is het mooi dat onze kinderen mee gaan in het bedrijf en dat je er niet alleen voor staat. Zo kunnen we het als gezin allemaal samen doen”, aldus Alice. Het hele gezin is ‘paard-minded’. Leila houdt zich bezig met de africhting en het opleiden van jonge paarden en haalt zelf verdienstelijke prijzen binnen het paardenwereldje. Leila: ”Ik heb ook ambities richting paarden coaching en ga daar ook voor. Ik wil me blijven ontwikkelen.” Eddie: ”De ontwikkelingen op het gebied van paard en welzijn zijn door de jaren enorm veranderd. Wat vroeger kon kan vandaag de dag niet meer en dat is maar goed ook. Het welzijn van het paard is belangrijk en we willen op dat gebied kwaliteit leveren en zorgen dat het plezier behouden blijft om met de paarden om te gaan op welk gebied dan ook. We blijven wat ontwikkelingen betreft in beweging en weten dat we op onverwachte momenten ook de inspectie op ons erf kunnen verwachten. Tot nu toe zijn we echter nog steeds een vijf sterren manege en voldoen aan alle normen. De plek is ook prachtig en uniek met de kont zo tegen het dorp aan en een stukje vrijheid, je kunt hier alle kanten op.”

Samen houden we de moed er in
Alice: ”Mijn vader heeft dit waargemaakt en wij hebben het verder uitgebreid. We zijn baas in eigen manege en hebben er nooit aan gedacht om te stoppen. Ook al gaat het soms wat minder gemakkelijk. Samen houden we de moed er in.” Job: ”Het is inderdaad lang niet altijd gemakkelijk. In de coronaperiode lagen we compleet stil en dat is echt niet om te lachen. We gaan dan niet bij de pakken neerzitten. We zijn met ons vieren en als het even tegen zit is er altijd wel eentje die zegt ‘kom op’ en dan gaan we er weer voor.” Het hippisch Centrum en alles wat daar bij komt kijken is voor de familie de wereld in het klein. “We maken hier van alles mee van ziektes tot aan bruiloften en de mensen die hier komen zijn allemaal enorm betrokken.” Ze hebben samen een groot sociaal netwerk opgebouwd en zelfs vanuit andere landen komen de mensen naar Hippisch Centrum de Achterhoek. Job: ”Bij ons is iedereen welkom en je afkomst maakt hierbij ook niet uit zolang je maar respect voor ons en onze regels toont.”
60 jaar Hippisch Centrum de Achterhoek, een prachtig bedrijf waar we in de Achterhoek trots op mogen zijn. Een gezin dat de droom van hun vader en opa heeft opgepakt en zich eigen heeft gemaakt. Een gezin dat hard werkt om hun idealen waar te maken en dat zich hard maakt om voort te blijven bestaan.

Om dit te vieren is er op 29 juni een receptie van 18.30 -20.00 uur en vanaf 20.30- 01.00 uur een jubileumfeest. Iedereen die zich betrokken voelt is hierbij van harte welkom.


www.hcdeachterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant