Afbeelding
Frank Vinkenvleugel

Koninklijke onderscheiding voor molenaar Martie te Brake

Maatschappij

AALTEN - Martie te Brake (68 jaar) uit Aalten ontving zaterdag een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Anton Stapelkamp, voor zijn jarenlange buitengewone inzet en bijdrage als molenaar. Te Brake werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Te Brake is al veertig jaar een enthousiast molenaar. Zijn interesse voor molens ontstond al op jonge leeftijd en op 23-jarige leeftijd behaalde hij zijn molenaarsdiploma. Hij deelt zijn passie voor molens door het opleiden van leerlingmolenaars en het overdragen van kennis, zowel in Nederland als in Duitsland bij de Weseker Mühlenverein e.V. Bij deze Duitse vereniging heeft hij al zeven jonge molenaars opgeleid en op dit moment zijn er nog zes molenaars in opleiding.
Martie te Brake is zeer betrokken bij het werven van donateurs, wat cruciaal is om de molen te onderhouden en te behouden voor toekomstige generaties. Klein onderhoud en reparaties doet Te Brake allemaal zelf. Als molenaar ontvangt hij toeristen, geeft hij rondleidingen en deelt hij zijn kennis om het cultureel erfgoed van molens levend te houden. Ook zorgt hij ervoor dat de molen deelneemt aan verschillende evenementen.
Zijn toewijding aan het behoud van cultureel erfgoed is erkend met de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten in 2019. Gezien zijn langdurige inzet en betrokkenheid wordt Martie te Brake op zaterdag 11 mei, tijdens de Nationale Molendag, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant