Geo Wassink (midden, geel shirt) vertelt over de oehoe. Foto: Karin Stronks
Geo Wassink (midden, geel shirt) vertelt over de oehoe. Foto: Karin Stronks

Bomvol Grachthuys bij gouden vogelwerkgroep

Natuur

BREDEVOORT – De vijftigjarige vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek vierde op zaterdag 16 maart het gouden jubileum bij het Grachthuys in Bredevoort met een informatieve middag getiteld ‘Dag van de vogels’. Van 13.00 tot 16.00 uur konden belangstellenden vrij inlopen en een indruk opdoen van het werk van de vogelwerkgroep. Er waren diverse organisaties uitgenodigd die informatiestands bemannen. Het aantal bezoekers was verrassend hoog. Bestuurslid Juun Timmerman geeft aan: “We hadden geen idee hoe deze middag zou gaan lopen. Maar het aantal belangstellenden is boven verwachting!”

Door Karin Stronks

Bij de ingang worden bezoekers verwelkomd door Juun Timmerman. Hij wijst de garderobe, vertelt dat er koffie, thee en iets lekkers is en verzoekt de belangstellenden om een intekenformulier in te vullen. In de grote zaal en op het podium staan informatiestands van organisaties die gelinkt zijn aan de vogelwerkgroep. Voor kinderen is een leuk spel bedacht, onder andere het verzamelen van letters, een raadspel en puzzel. “We hadden geen idee hoeveel bezoekers we konden verwachten. Maar het is inderdaad erg druk”, merkt voorzitter Hans Schoppers op. 

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de informatiestands. Onder andere Weidevogelbeheer, Natuurmonumenten, de kerkuilenwerkgroep, stichting Samenwerkend Actief Aaltens platteland (SAAP), de steenuilenwerkgroep, een stand met informatie over de oehoe, de akkerrandenwerkgroep, Samen voor de Patrijs, Avifauna en de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) geven informatie en reiken folders uit.
Er wordt gezellig bijgepraat, vogelwerkgroepen uit de regio zijn uitgenodigd voor deze jubileummiddag met als thema ‘Dag van de Vogels’. Gesprekken gaan onder andere over marterbestendige uilenkasten, het bijzondere fluiten van de wielewaal, de camera’s in nestkasten van ‘leef de lente’ die zeer goed bekeken worden, het uitreiken van gemengde bloemenzaden. Op het podium klinkt vogelgezang. Bezoekers tonen veel interesse, nemen hier en daar folders mee en stellen vragen.

Rond de klok van half drie neemt voorzitter Hans Schoppers de microfoon in zijn hand en langzaam wordt het stil. In zijn andere hand heeft hij een verrekijker, een onmisbaar instrument voor vogelaars en natuurliefhebbers. Na een kort welkomstwoord roept hij leden van het eerste uur ofwel leden van de eerste jaren naar voren. Met gepaste bescheidenheid en enige terughoudendheid melden de opgeroepen leden zich bij het podium. De oudgedienden ontvangen een pen met inscriptie en krijgen een welgemeend applaus. Dan geeft Hans het woord aan Mark Zekhuis, hij gaat vertellen over de rode wouw, een onderwerp waar veel bezoekers naar uitkijken. 

Zekhuis vertelt over de kenmerken van de rode wouw: de zwaluw-achtige gevorkte staart, de witte banen over de enigszins gebogen vleugels. “Ze ‘kraken’ vaak bestaande nesten, kraaien- of buizerdnesten, zelf een fatsoenlijk nest bouwen is niet aan deze vogel besteed. Wel versiert de rode wouw het nest vaak met stukjes plastic, touw of nylon. We hebben zelfs weleens een handschoen in een nest gevonden. Ze gebruiken vaak broze takken, eigenlijk is dat een beetje dom. Nesten zijn veelal te vinden in hoge bomen, ook wel in solitaire bomen of aan een bosrand.”
Het vrouwtje legt twee tot vier eieren, mannetjes zorgen voor voer, het vrouwtje blijft bij het nest. "In 1978 is het eerste broedsel van de rode wouw waargenomen, sinds enkele jaren zijn er zo’n dertig broedparen. De rode wouw is een aaseter, ze zijn vaak te vinden bij pas gemaaide percelen waar ze dode muizen, kikkers, houtduiven en andere dieren aantreffen. Af en toe krabben ze ook verongelukte dieren van de weg. Rond juni vliegen de jongen uit, ze gaan ook meteen mee naar Spanje waar de dieren overwinteren. De rode wouw is rond het derde jaar volwassen. Ze kunnen wel dertig jaar oud worden.”

Na de presentatie wordt Mark hartelijk bedankt, bezoekers kunnen nog een uurtje rondneuzen en informatie opdoen. Herman Vreeman, secretaris, vertelt desgewenst hoe vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek is ontstaan. "Het begon met vogels tellen. Het tellen van broedvogels, winter- en trekvogels doen we nog steeds, daarnaast doen we soortenonderzoek naar bijvoorbeeld steenuilen en roodborsttapuiten. Onze werkgroep bestaat uit 70 leden, er mogen zich best nieuwe leden aansluiten, graag zelfs!”


www.vwgzoa.nl

Leden van het eerste uur ontvangen een pen met inscriptie. Foto: Karin Stronks
Jubileummiddag vogelwerkgroep druk bezocht. Foto: Karin Stronks
Ook wethouder Joop Wikkerink aanwezig bij de jubileummiddag van de vogelwerkgroep. Foto: Karin Stronks
Informatiestand van de steenuilenwerkgroep. Foto: Karin Stronks
Bijpraten en informatie opdoen op de jubileummiddag van de vogelwerkgroep. Foto: Karin Stronks
Casper Schoppers en Maren Schoppers druk bezig met het verzamelen van letters. Foto: Karin Stronks
Diverse informatiestands op de jubileummiddag van de vogelwerkgroep. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant