Veel belangstelling in het Romienendal. Foto: PR
Veel belangstelling in het Romienendal. Foto: PR

Biodiversiteit mogelijk in elke tuin

Natuur

AALTEN - De akkerrandenwerkgroep gemeente Aalten hield donderdag 29 februari in het ’t Romienendal een informatieavond. Met 75 belangstellende kijkt de werkgroep terug op een geslaagde avond.

Na een openingswoord van Han Langeler hield Gerrit Rougoor een presentatie met veel foto’s uit zijn eigen omvangrijke tuin. Hij laat zien dat je in particuliere tuinen op kleine stukjes al veel kunt doen. Met bloemenmengsels, maar ook met vaste planten, heesters, vijvertjes, insectenhotels kun je veel bijen en vele soorten vogels aantrekken.
In de pauze is er door een groot aantal bezoekers al ingeschreven voor gratis bloemenmengsel. Dit is een éénjarig mengsel met ruim 15 soorten. De akkerrand werkgroep kiest voor dit mengsel, aangezien dit heel veelzijdig en toch relatief goedkoop is. Zo kun je veel mensen laten meedoen. Moment van inzaaien ligt normaal gesproken tussen half april en half mei maar is mede afhankelijk van hoeveelheid vocht en bodemtemperatuur. Overwoekering van de melganzevoet (luzemel) blijft in droge jaren een probleem, maar hoeft voor de biodiversiteit niet altijd een probleem te zijn.

Na de pauze heeft Henri Harmsen mede namens Stichting Landschapsbeheer Gelderland een presentatie gehouden over biodiversiteit op het erf. Met prachtige foto’s van vele vogels en insecten (zoals de neushoornkever) laat Henri zien, dat hij in zijn dagelijkse werk in de groenvoorziening altijd een fototoestel in de trekker heeft. Hij gaf ook enkele tips voor een natuurerf en onderbouwde dit met foto’s:
Plant stamboomgaard en nootdragende beplanting.
Plant hagen met inheemse besdragende soorten.
Creëer een waterelement door aanleg poel/vijver.
Hang nestkasjes op voor vogels.
Maak takkenrillen/rommelhoek of composthoop, ruim niet alles op.
Wie meer informatie wil over het bloemenmengsel, kan contact opnemen met Gerrit Rougoor (06-25416026) of Han Langeler (06-22296651).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant