Het panel vertelt mooie verhalen tijdens de opening van de Farm & Country Fair. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het panel vertelt mooie verhalen tijdens de opening van de Farm & Country Fair. Foto: Frank Vinkenvleugel

Farm & Country Fair; boer en burger samen

Landbouw

IJZERLO - De stikstofcrisis en het verzet van de boeren spelen op de achtergrond mee bij de opening van de 25ste Farm & Country Fair in IJzerlo op vrijdag 24 juni. Niet polarisatie is de oplossing maar samenwerking tussen boer en burger. Deze Fair geeft daarvan een mooi voorbeeld. De boer, eigenlijk iedereen die iets met groen en platteland heeft, toont hier zijn ambachtelijke product dat met liefde en passie wordt gemaakt. Daarbij staat de liefde tussen mens en dier centraal.

Door Jos Wessels

Het was omstreeks 1995 dat Joke en Erik Ruesink, op vakantie in Engeland, voor het eerst een country fair zagen. ‘Dat is iets voor onze boerderij’, zeiden ze meteen. De familie Ruesink had ervaring met evenementen want zij organiseerden al het jaarlijkse paasvuur met het feestje eromheen. Thuis werden de handen uit de mouwen gestoken. De gemeenschapszin in IJzerlo is groot, en spoedig had men vrijwilligers en clubs voor alle taken die bij zo’n evenement komen kijken. 

In 1996 werd de eerste Fair gehouden. De drie dochters Joyce, Suzanne en Mariël, toen een jaar of tien, kregen vrij van school. De meester dacht: ach, het is toch maar voor één jaar. Hij vergiste zich deerlijk, voortaan kwamen de kinderen van ’t Warmelinck in IJzerlo op vrijdagmorgen naar de Fair om te genieten van al het moois. Dit jaar dus voor de 25ste keer. In 2020 en 2021 kon de Fair niet doorgaan vanwege coronamaatregelen. 

Samen met de vrijwilligers heeft de familie Ruesink vele hoogtepunten gekend maar men is ook door diepe dalen gegaan. Zoals die keer dat het terrein onbegaanbaar was vanwege de vele regens. Jan en alleman uit IJzerlo plus de brandweer kwamen helpen pompen. Of die keer dat de tent door een storm werd geveld. Gelukkig was er op dat moment niemand in de tent. Ook waren er hilarische momenten. Zoals die nacht dat de waterbuffels waren ontsnapt en Erik met buren probeerden die te vangen. ‘Zijn die beesten gevaarlijk?’ vroeg een van hen. ‘Geen idee, maar ze moeten wel naar binnen.’ Om vier uur ’s nachts was het klusje geklaard.

Deze en andere mooie verhalen werden verteld tijdens de opening. Inmiddels hebben Suzanne en Mariël Ruesink het stokje overgenomen, maar Joke en Erik werken nog volop mee. De vrijwilliger stond centraal bij deze opening; velen van hen draaien ook al 25 jaar mee. De zorg is nu om de jeugd erbij te betrekken zodat de volgende generatie op tijd klaar zal staan. Dat werd gesymboliseerd in de openingshandeling. Alle vrijwilligers samen trokken aan een lang trektouw een tractor naar binnen met daarop de volgende generatie.

Intussen was buiten de Farm & Country Fair in volle gang. Op het centrale plein werden demonstraties gehouden van haflinger paarden en shire horses. Shire horses zijn Engelse trekpaarden die gebruikt werden in de bierbrouwerij. Veel kleding- en modestands verkopen van alles, van legerdump tot jachtkleding. Er is volop te eten en te drinken én te proeven, vaak producten die rechtstreeks van de boerderij komen. Een preparateur is bezig met het opzetten van dieren. De jonge Amarins Lyklema schildert dieren en stillevens in uiterst gedetailleerde vorm. Zij komt uit Nieuw Leusden, is voor het eerst aanwezig en vindt het geweldig. Een groep schoolkinderen van de Meanderschool uit Varsseveld maakt zich op om te vertrekken na een heerlijk dagje uit. Bij de ingang stroomt het publiek naar binnen. Het is dan ook een heerlijk dagje, bewolkt met een fris buitje en wat zon. En zo zal het blijven gedurende het weekend, tot de sluiting op zondagavond 26 juni.

De vrijwilligers halen de toekomst binnen. Foto: Frank Vinkenvleugel
'De toekomst' wordt binnengehaald door vrijwilligers. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit