Berend Westerveld 1970 met de uitvinding van de mestmixer. Foto: PR
Berend Westerveld 1970 met de uitvinding van de mestmixer. Foto: PR

Van een geniaal idee in 1970 naar de 13.000e mestmixer

Landbouw

AALTEN - Drijfmest is een biologische actieve massa. Verschillende giftige gassen, waaronder ammoniak (NH3), methaan (NH4) en zwavelwaterstof (H2S) kunnen door natuurlijke processen in drijfmest ontstaan. Wanneer er niet gemixt wordt, ontstaat er korstvorming. Een drijflaag op de mest zorgt voor een ophoping van de gassen en komt vrij als de mest in beweging komt tijdens het mixen. Deze mestgassen kunnen zich verspreiden in de stal en de directe omgeving en brengen grote risico’s met zich mee bij inademing van hoge concentraties. Goed en met regelmaat mixen is dus zeer noodzakelijk. Tegenwoordig kan er met een elektrische mestmixer dagelijks korte momenten gemixt worden met een laag energieverbruik, een grote arbeidsbesparing, gemak, het levert dagelijks homogene mest op en zorgt uiteindelijk dus voor een goede oogst.

Achterhoekse krachtenbundeling
Toen de landbouwmechanisatie begin jaren zeventig vol in opkomst was, kwam Berend Westerveld van Loonbedrijf Westerveld uit Breedenbroek met een geniaal idee voor een mestmixer. Samen met Bram Hoopman van Hoopman Machines in IJzerlo werd het idee uitgevoerd. En door de nieuwbouw van vele ligboxstallen in de jaren zestig en zeventig werd de mestmixer een succes.
Ondanks de aanpassingen door de jaren heen, bleef het succesvolle principe altijd ongewijzigd. Zo worden de Holaras mestmixers nog dagelijks geproduceerd.

13.000
In december 2023 is de 13.000e mestmixer geproduceerd door Hoopman Machines en verkocht door Landbouwmechanisatiebedrijf Abemec Oploo aan melkveebedrijf Wientjes. Recent is met trots de elektrische mestmixer overhandigd door de vertegenwoordigers John van Abemec en Jeroen van Holaras aan de familie Wientjes uit Sint Anthonis.  

Zoals bij melkveebedrijf Wientjes liggen bij steeds meer veehouders de daken vol met zonnepanelen. Het opwekken van duurzame energie vanwege de hoge energieprijzen is dan ook een logische stap. Daarom heeft de familie Wientjes gekozen voor een elektrische mixer. Deze past perfect bij hun duurzame bedrijfsvoering.

Vader en zoon Wientjes. Foto: PR
Vlnr: John (vertegenwoordiger Abemec), Rob (eigenaar melkveebedrijf Wientjes) en Jeroen (vertegenwoordiger Holaras). Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant