Adèle Krabben start Mama Vita in de Achterhoek. Foto: Barbara Pavinati

Adèle Krabben start Mama Vita in de Achterhoek. Foto: Barbara Pavinati

Adèle Krabben start Mama Vita in Achterhoek

Zorg

‘Bij autisme komt veel kijken, dat moet bespreekbaar worden gemaakt‘

Door Barbara Pavinati

LIEVELDE - Ruim drie jaar geleden ging ze zelf voor het eerst naar een Mama Vita bijeenkomst in Twente. Adèle Krabben was toen op zoek naar een veilige omgeving om over haar ervaringen met haar autistische dochter te praten. Mama Vita is een landelijk netwerk voor moeders met kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Zij komen eens in de maand een avond bij elkaar om ervaringen te delen en elkaar te steunen. Zo laadt hun batterij weer op kunnen en kunnen ze de situatie thuis weer met frisse moed aan. Adèle heeft de groep Mama Vita Achterhoek opgericht en organiseert een eerste kennismakingsbijeenkomst op dinsdagavond 18 oktober in Lievelde: ”Het wordt tijd dat er in de Achterhoek ook een Mama Vita komt. Het is hier niet bekend. Bij autisme komt veel kijken, dat moet bespreekbaar worden gemaakt.”

Aan een half woord genoeg
“Bij Mama Vita kunnen moeders ervaringen delen, elkaar steunen en worden ze in hun kracht gezet”, legt Adèle uit. “De bijeenkomsten zijn afwisselend informatief en ontspannend. Denk daarbij aan een lezing, High Tea of wandelen. Zelf heb ik veel steun aan deze bijeenkomsten gehad. Het zijn avonden met een lach en een traan. In elk gezin is de situatie anders. Toch is er veel herkenning en heb je vaak aan een half woord genoeg. In je eigen omgeving krijg je niet altijd de erkenning die je nodig hebt en is er veel onbegrip. Mama Vita is een warm bad. Het is me-time voor de moeder. Je bent even uit het gezin en uit de situatie.”

Toekomst voor je kind
“Ik ben zelf heel lang zoekende geweest naar zoiets als dit en kon het maar niet vinden. Ik ging op onderzoek en ben helemaal in het onderwerp autisme gedoken. Mama Vita kwam ik toevallig op Facebook tegen in juni 2019. Mama Vita kent twintig groepen in heel Nederland. Voor mij waren Twente of Deventer te bereizen. Ik heb toen voor Twente gekozen”, vertelt Adèle, “Tijdens de bijeenkomsten heb ik veel van andere moeders geleerd. Je krijgt er goede hoop voor het leven van je eigen kind door. Je wilt toch dat je kind een goede toekomst tegemoet gaat en volwaardig meedoet in de maatschappij. Daarover praten we en geven we elkaar advies. De bijeenkomsten hebben mij geïnspireerd om de opleiding Autismevriendelijke coach te volgen. Nu ben ik zelf de professional van mijn eigen kind. De dingen die ik daar en in de gesprekken bij Mama Vita geleerd heb, wil ik graag doorgeven aan andere moeders. Maar dat is niet het belangrijkste. Alle moeders kunnen en mogen hun eigen ervaringen inbrengen en van elkaar leren en zo elkaar een hart onder de riem steken. Dat wat verteld wordt, blijft binnen de groep.”

Aanmelden
“Op dinsdag 18 oktober is de eerste bijeenkomst van Mama Vita regio Achterhoek. Het is van 19.30 uur tot 21.30 uur in het Bernard Vos Clubhuus in Lievelde, Bergstraat 5. Moeders kunnen zich vrijblijvend aanmelden via achterhoek@mamavita.nl”, besluit Adèle.


www.mamavita.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit