Alle betrokkenen zijn blij met de drie rolstoelen met duwondersteuning. Foto: Karin Stronks

Alle betrokkenen zijn blij met de drie rolstoelen met duwondersteuning. Foto: Karin Stronks

Rolstoelen met duwondersteuning voor woonzorgcentra

Zorg

AALTEN/BREDEVOORT – Bij drie woonzorgcentra, Beth San en Stegemanhof in Aalten en het Ambthuis in Bredevoort, wordt een rolstoel met duwondersteuning geplaatst. Alle cliënten kunnen met familie, vrijwilligers en medewerkers gebruik maken van deze voorziening. Vrienden van de zorg-organisaties en een bijdrage van het ZieZo fonds samen met Marga Klompé maken deze speciale rolstoelen mogelijk. Met de aanschaf van deze faciliteit is een bedrag van 18.000 euro gemoeid.

Door Karin Stronks

Vertegenwoordigers van de Vrienden van de Zorg-organisaties, coördinatoren welzijn van Marga Klompé en de penningmeester van ZieZo vertellen over nut en noodzaak van deze speciale rolstoelen. Joke Meinen van Marga Klompé: “We zijn heel blij met deze geste van de Vrienden en ZieZo en Marga Klompé. De rolstoelen zijn erg fijn, ze zitten comfortabel en zijn gemakkelijk in het gebruik. Dat hebben we gezien bij het Hoge Veld, waar zo’n rolstoel al een jaar staat en intensief wordt gebruikt. Vrijwilligers, maatjes en familieleden van onze cliënten kunnen op deze manier prettig en ontspannen wandelen met de bewoners, het duwen van de rolstoel wordt door de ondersteuning een stuk minder zwaar.” 

“Deze rolstoelen met duw-ondersteuning voorzien in een behoefte. We hebben samen met een ergotherapeut gekeken naar een rolstoel die optimaal geschikt is, zo is deze stoel erg ruim en kan op maat van cliënten worden ingesteld. Ook heeft de rolstoel een kantelfunctie”, legt Joke uit. “Het is een schot in de roos, zeker nu de avondvierdaagse in aantocht is”, vertelt Mieni van Baardewijk. De rolstoelen worden op drie locaties geplaatst, bij Beth San en Stegemanhof in Aalten en bij het Ambtshuis in Bredevoort. Joke: “Daar worden de accu’s opgeladen en kunnen de rolstoelen worden gereserveerd. Zo is een wens in vervulling gegaan en hebben we op iedere locatie een dergelijke rolstoel.” 

De Aaltense Vrienden van zorg-organisaties zijn solidair met het Ambthuis in Bredevoort. Gerrit Heersink, Vrienden van het Hoge Veld, legt uit: “In Bredevoort is geen groep ‘Vrienden’ actief die faciliteiten kan regelen en bekostigen. Wij hebben besloten om ook hier een speciale rolstoel te gaan plaatsen.” Joke haalt een rolstoel op en geeft een demonstratie. “De rolstoelen zijn heel gemakkelijk in het gebruik en makkelijk te bedienen. We zijn zo blij met deze faciliteit, vooral omdat hier in Aalten best hoogteverschil is. Een wandeling maken met een familielid is laagdrempeliger nu.” 

Naast een bijdrage van de Vrienden van de zorgorganisaties heeft het ZieZo fonds een bijdrage gedaan. Gerard Zomer, penningmeester van ZieZo: “Deze aanvraag past in de criteria die wij hanteren, daarom hebben we middelen beschikbaar gesteld. De rolstoelen met duwondersteuning zijn een grote aanwinst voor de zorgcentra.” 

ZieZo fonds
Bij het ZieZo fonds kunnen zorginstellingen een aanvraag doen voor faciliteiten die nodig zijn op gebied van zorg, van gezondheidsbelang en maatschappelijk welzijn. Penningmeester Gerard Zomer legt uit: “We hebben middelen en helpen graag in de breedste zin van het woord, als de faciliteit maar met gezondheidsbelang te maken heeft. Dat is een breed begrip. We hebben bijvoorbeeld een bijdrage verstrekt aan speeltuin Robbedoes voor een speeltoestel waar ook kinderen met een beperking veilig kunnen spelen. In het Nationaal Onderduikmuseum hebben we een bedrag gegeven voor het realiseren van een lift voor mensen die minder goed te been zijn. Nog een voorbeeld is dat we De Hofnar hebben gesteund bij de aanschaf van een invalidentoilet.” De aanvraag kan worden gedaan door organisaties en instellingen, particuliere aanvragen kunnen niet in behandeling worden genomen.


www.ziezofonds.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant