Joseph Aagten met zijn zoon Adriaan en kleinzoon Adam. Foto: Achterhoek Nieuws, Theo Huijskes

Joseph Aagten met zijn zoon Adriaan en kleinzoon Adam. Foto: Achterhoek Nieuws, Theo Huijskes

Lezing van oud-priester Joseph Aagten in HelenaHuis

Religie

AALTEN - Op zaterdag 6 april geeft Joseph Aagten (85) een lezing over zijn boek ‘Leren Leven is Leren Loslaten’ in het HelenaHuis van Aalten. Het boek, 240 pagina’s dik, beschrijft zijn reis door het leven, zijn worsteling met kerk en religie en de invloed daarvan op hem persoonlijk, vanaf zijn jeugdjaren tot aan zijn volwassen bestaan. 

Joseph Aagten is in Zieuwent geboren als vierde kind in een gezin van twaalf. Het boek begint in de tijd van rond de Tweede Wereldoorlog. Het Rooms Katholieke geloof heeft grote invloed op het gezin waarin Joseph opgroeit. De invloed op Joseph is zo groot dat hij, nadat hij enkele jaren in een fabriek heeft gewerkt, zelfs priester wordt.
Toch treedt hij later uit dit ambt. Het dienen van de medemens blijft hem echter boeien. Hij vindt voldoening als maatschappelijk werker in de TBS kliniek in Rekken. Zijn besluit om uit het priesterambt te stappen en aan de slag te gaan als maatschappelijk werker in de TBS kliniek, waarin de gangbare levensvragen en levenslessen de revue passeren, komen in de lezing en in het boek van Aagten aan bod.
Hij beschrijft in zijn boek ‘Leren Leven is Leren Loslaten’ de ontwikkeling van zijn geloof en zijn houding tegenover God, Jezus, de kerk, het priesterschap, de medemens en het grote gezin. Joseph Aagten: “De aanleiding voor het schrijven van mijn boek was het gegeven dat steeds meer kerken hun tempel sloten. De tempel zit in de mens en niet in het gebouw. Het priesterambt heb ik verlaten, omdat het preken vanuit je hoofd en niet vanuit je hart niet bij mij past.”
Tijdens het schrijven van zijn boek maakt hij talloze boswandelingen. Daar krijgt hij naast rust ook inspiratie. “En je komt telkens tot de conclusie dat het leven doorlopend aan verandering onderhevig is. En daarbij mag niet onvermeld blijven dat Jezus niet alleen mijn grote voorbeeld is maar dat mijn interview met hem mij op het goede spoor heeft gezet…”
Aanvang lezing: 15.00 uur, locatie: HelenaHuis, Landstraat 11, Aalten. De entree is gratis, een vrije gift wordt gewaardeerd. Drankjes zijn voor eigen rekening. Opgeven kan via e-mail: contact@helenahuis.nl of telefonisch: 06-34464392.


www.helenahuis.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit