Stelling tegen de overdracht naast de kerkdeur op zondagmorgen 17 maart. Foto: Jos Wessels
Stelling tegen de overdracht naast de kerkdeur op zondagmorgen 17 maart. Foto: Jos Wessels

Stelling op de kerkdeuren tegen overdracht Oude Sint Helenakerk

Religie

AALTEN - Op 31 oktober 1517 sloeg Maarten Luther 95 stellingen tegen de wantoestanden in de roomse kerk vast aan de kerkdeuren van de kerk van Wittenberg in Duitsland. Daartoe geïnspireerd heeft Bram te Paske vroeg op de vroege zondagmorgen 17 maart zijn bezwaren tegen de overdracht van de Oude Sint Helena in één stelling tegen de kerkdeuren gezet: ‘OVERDRACHT OUDE HELENAKERK HISTORISCHE VERGISSING’.

Overdracht

Op 12 maart heeft de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Aalten het besluit genomen om de Oude Sint Helenakerk binnenkort over te dragen aan de Stichting Gelderse Kerken.
Deze Stichting bestaat sinds 1974 en beheert nu 21 kerkelijke gebouwen met veel aandacht voor de historische kwaliteit, zo vermelden zij op hun website.
De overdracht geschiedt voor 1 euro, maar eerst zal er een grondige interne verbouwing plaatsvinden. De Protestantse Gemeente geeft een flinke bruidsschat mee en kan de kerk zolang zij wil terug huren tegen naar verwachting 20.000 euro per jaar.
Aan dit besluit is een jarenlang overleg vooraf gegaan. Toch is dit besluit binnen de kerkelijke gemeente omstreden, zoals ook te zien was aan bijdragen in deze krant.
Bram te Paske uit Barlo is lid van de Protestantse Gemeente, maar hij zegt in dit geval als individu te handelen.

Het meest kwaad maak ik mij over de verminking van het interieur

Bezwaren 

“Ik heb nachten slecht geslapen na het besluit van de kerkenraad”, zegt Te Paske. “Een kerk die vele honderden jaren door onze voorouders is onderhouden en die letterlijk en figuurlijk midden in de gemeenschap staat, geven wij zomaar weg. Onze kerkgemeenschap is florerend en beslist niet armlastig. Maar misschien is die 20.000 euro per jaar door alle commotie die nu heerst met als gevolg veel uitschrijvingen, in de toekomst niet meer op te brengen. Met de overdracht moet het gebouw multifunctioneel worden gemaakt voor onder andere dans- en zuippartijen. Dat wil zeggen dat de ronde-bankenopstelling en de arena-achtige vloer, beide uniek in Nederland, grotendeels gaan verdwijnen. Het meest kwaad maak ik mij over de verminking van het interieur. Er moeten volgens het plan toiletten en een garderobe ingebouwd worden, terwijl in gebouw Elim tegenover de kerk alle voorzieningen al ruim aanwezig zijn. Dat zijn de redenen voor mijn individuele actie!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit