Icoon. Foto: PR

Icoon. Foto: PR

Kerstviering met de Oekraïense gasten in de St. Joriskerk

Religie

BREDEVOORT - Op zondag 24 december wordt in de St.Joriskerk het kerstfeest gevierd met de Oekraïners die in de gemeente Aalten verblijven. Hiervoor zijn niet alleen de Oekraïense gasten welkom die in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo verblijven, maar ook alle inwoners die het samen met hen willen vieren. 

Het gezamenlijk vieren van de christelijke hoogtijdagen wordt door de Oekraïners zeer gewaardeerd. Momenteel verblijven er nog 80 in onze gemeente. Ver weg van het thuisfront en met zorgen over familie en bekenden in Oekraïne. Maar juist dan is de verbondenheid belangrijk.
Voor Oekraïners is Kerstmis een tijd van eenheid, warmte, dankbaarheid en vriendschap. Dankbaar zijn ze voor de ontvangst in de gemeente Aalten. Hoewel zij een andere kalender hanteren - officieel hanteert men de 7e januari als de datum voor de kerst - hebben ze nu de voorkeur om onze westerse gewoonte te volgen. De dienst krijgt extra glans door de medewerking van een koor dat is samengesteld uit leden van het Oost Nederlands Kamerkoor. Pastor Droste en dominee Wytze Andela zullen de dienst leiden.
De viering op zondag 24 december valt op de dag voor de Kerst. De kerstavond is in Oekraïne een religieuze feestdag waar je tijdens de dag kunt smullen van smakelijke gerechten. Men noemt het de Heilige avond, een gelegenheid waarin alle leden van de familie tezamen genieten van heerlijke gerechten. Daarom is er direct na afloop van de dienst een samenzijn in het Koppelhuis waar geproefd kan worden van de gerechten.

Het zou heel fijn zijn als er vanuit Dinxperlo, Aalten en Bredevoort veel mensen zijn die dit feest samen met de Oekraïners willen meemaken. Wees daarom welkom op zondagochtend 24 december om 10.00 uur in de Joriskerk in Bredevoort. Als Achterhoekse gewoonte bij een geboortefeest zullen de Nederlanders voor krentenwegge zorgen. Wie ook zelf Iets lekkers wil meenemen, is ook welkom. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit