Afbeelding
Smokestack

Zo ontstaat een schoorsteenbrand

Partnerbijdrage

Met een houtkachel maak je het ’s winters lekker warm in huis. Bovendien is het een stuk sfeervoller om jouw woning met een kachel te verwarmen dan met radiatoren of vloerverwarming. Niet gek dat steeds meer mensen voor een houtkachel kiezen. Heb je al zo’n kachel thuis? Dan geniet je hier ongetwijfeld met volle teugen van. Toch brengt een houtkachel ook de nodige risico’s met zich mee. Zo kan er bijvoorbeeld een schoorsteenbrand ontstaan. Helaas zijn veel mensen zich niet bewust van dit gevaar. Om jou hiervoor te waarschuwen zetten we in deze tekst een aantal oorzaken van een schoorsteenbrand op een rijtje.

Rommel in het rookkanaal

Je mag een kachel alleen gebruiken wanneer de rook veilig afgevoerd wordt naar buiten. Gebeurt dit niet? Dan kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarom wordt een kachel aangesloten op een schoorsteen. Dankzij deze schoorsteen wordt de rook afgevoerd naar buiten, waardoor je er zelf niet aan blootgesteld wordt. Omdat de bovenkant van het rookkanaal open is, kan er rommel in vallen. Bladafval en takjes zijn hier voorbeelden van. Een paar blaadjes en takjes is meestal niet zo erg, maar als het er meer worden kunnen er serieuze problemen ontstaan. De rook in een schoorsteen is namelijk ontzettend heet, waardoor de rommel kan ontvlammen. Een schoorsteenbrand is hier het gevolg van.

Stoken met nat en/of rot hout

Veel mensen denken dat een schoorsteenbrand alleen ontstaat door rommel in het rookkanaal. Dit is inderdaad een veelvoorkomende oorzaak, maar zeker niet de enige. Stook je regelmatig met nat en/of rot hout? Dan kan dit eveneens een schoorsteenbrand tot gevolg hebben. Bij de verbranding van nat en rot hout komt er namelijk creosoot vrij. Dit is een stroperig goedje dat aan de binnenkant van jouw rookkanaal kan blijven kleven. Wanneer deze substantie een temperatuur van 500 graden bereikt, vliegt het in brand. 500 graden lijkt misschien veel, maar dit wordt makkelijk bereikt in een rookkanaal. Zorg er daarom voor dat je enkel met droog hout stook. De kans op een schoorsteenbrand is dan namelijk een stuk kleiner.

Zorg voor een schone schoorsteen

Het is verstandig om jouw schoorsteen jaarlijks te vegen als je een kachel hebt en deze veelvuldig gebruikt. Helaas onderschatten veel mensen het belang van een schoon rookkanaal. Laat je jouw schoorsteen eigenlijk nooit vegen? Dan is de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk groter. Een niet-geveegde schoorsteen bevat namelijk aanzienlijk meer rommel dan een schone schoorsteen. Deze rommel kan tijdens het stoken in brand vliegen. Laat jij jouw schoorsteen jaarlijks vegen? Dan is de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk kleiner. Veeg het rookkanaal overigens niet zelf, maar laat dit over aan een professionele schoorsteenveger. Zodoende weet je zeker dat jouw schoorsteen ook echt goed schoon is..

Dit artikel wordt u aangeboden door Deschoorsteenbrigade.be. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant