Afbeelding

Column Dichterbij: Kijken in de spiegel van Jakko (en Kees)

Opinie

“Ik heb geleerd om eerlijk vragen te stellen over dingen die ik niet begrijp. Voor mij was het een pril begin om kwetsbaar te durven te zijn.” Dit is één van de levenslessen die Iets-Andersmakelaar Kees Ritmeester geleerd heeft in en door zijn leven met Jakko.
Jakko is het eerste kind van Kees en zijn vrouw Korine. Al snel na de geboorte van Jakko, nu al dik dertig jaar geleden, bleek dat Jakko met het syndroom van Down ter wereld was gekomen. De komst van een kind met Down, met al zijn beperkingen en de daarmee gepaard gaande extra aandacht en zorg, is een enorme uitdaging voor ouders. Kees vertelt er bewonderenswaardig openhartig en kwetsbaar over in het eind 2022 uitgekomen boekje Levenslessen van Jakko (€9,95, ISBN 9789083229157).
Er is blijdschap om de eerstgeborene, maar ook verdriet en zorgen. Er komt van alles aan gedachten en vragen op je af, geef het maar een plek als ouders. En eenzaamheid, want mensen om je heen weten er vaak ook niet goed raad mee. Je wordt gemeden uit verlegenheid, herkenbaar voor ieder die wel eens rouwde. Of je krijgt allerlei opmerkingen waar je niet op zit te wachten; “Jullie hebben tenminste een kind.” Of de kinderarts die zegt “Valt allemaal best wel mee, hoor. Jullie moeten hem vergelijken met een hond. Je kunt hem heel wat aanleren.”
Je zal het maar te horen krijgen als ouders. Kees haalt er als levensles uit: “Neem de tijd om je in de ander te verplaatsen. (…) En ja, soms is zwijgen prima en is gewoon een hand op de schouder al voldoende.”
Kees en Korine accepteren Jakko zoals hij is, leren gaandeweg met hem om te gaan en het goed met elkaar te hebben. Ontwapenend eerlijk is Jakko, what you see, is what you get. Emoties kan hij niet verwoorden, maar hij uit ze wel door te vluchten of te vechten. Hij prikt door onoprechtheid heen en houdt zo zijn omgeving een spiegel voor. Zelfbewuste Kees, druk baasje, succesvol makelaar met vlotte babbel, leert gaandeweg in zijn leven met Jakko dat hij en velen met hem zich om de verkeerde dingen druk maken. Aandacht en zorg voor de mensen om je heen. Net als Jakko eenvoudig genieten van een bloem in het gras of van muziek met elkaar maken. Je hoeft jezelf niet voortdurend te bewijzen en anderen te pleasen, want je bent waardevol zoals je ten diepste bent.
Aan het eind van het boekje stelt Kees de lezer ook vragen naar aanleiding van de levenslessen van Jakko. Wat is volgens jou de kwaliteit van leven van Jakko? Durf jij je ‘authentieke’ ik aan de wereld te laten zien? Waar leef jij eigenlijk voor en wat kan je vandaag doen om dichter bij dat doel te komen? Kees - en hij is niet de enige - was niet iemand die zich zo kwetsbaar op durfde te stellen, maar door en met Jakko heeft hij het geleerd. Een inspirerend boekje van deze Aaltenaar.

Tekst: burgemeester Anton Stapelkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit