Het duurzame Huusje van ’t Land. Foto: Jos Wessels
Het duurzame Huusje van ’t Land. Foto: Jos Wessels

School De Slinger is duurzaam bezig

Onderwijs

AALTEN - De leerlingen van de openbare basisschool De Slinger zijn afgelopen weken bezig geweest met duurzaamheid. Met liedjes, verkleedpartijen en grappige filmpjes waren ze door de juffen opgewarmd. Het project was zeer breed opgezet, van rommel opruimen tot bio-based bouwen en plastic soep in de oceanen. Vrijdagmiddag 15 maart kwam iedereen naar school om de resultaten te bewonderen.

Door Jos Wessels

Rommel opruimen, plastic soep en duurzaam bouwen
De kleuterjuffen hadden grappige filmpjes gemaakt van Sloddervosje en haar moeder Mevrouw Poets. De kleuters leerden om afval te verdelen over verschillende bakken in de kleuren groen, blauw, grijs en eentje voor batterijen en elektronica. Ook kwam er een heuse vuilniswagen op school en de chauffeur demonstreerde de zijlader. In de middengroepen 3, 4 en 5 mochten de kinderen kiezen tussen plastic soep, duurzaam voedsel en recycling van oude apparaten. Bij een boer in Silvolde leerden de leerlingen hoe voedsel van dichtbij duurzaam kan zijn, zeker als je het ook zelf bereidt en niet kant-en-klaar koopt in de supermarkt. Mensen van het repaircafé demonstreerden hoe je veel apparaten kunt repareren en zo een tweede leven geven. En als dat niet meer lukt, kun je de goede onderdelen eraf slopen. In de bovenbouw kozen de leerlingen uit zonnepanelen, duurzaam bouwen en second-hand kleding. De kinderen hebben uitgerekend dat er 127 zonnepanelen op de school passen. En met de opbrengst kun je leuke dingen doen op de speelplaats! Bij bedrijven als Broekhout en Prinzen in Aalten en Wonion in Ulft leerden de kinderen veel over duurzaam bouwen. Pronkstuk in de klas is het Huusje van ’t Land. De meeste aandacht ging uit naar de kledingbeurs. De kinderen hadden schone en bruikbare kleding verzameld. Voor een keer mochten ze met hun ouders gratis uitzoeken en dat gebeurde dus ook massaal.

Presentatie op de vrijdagmiddag
Vrijdagmiddag kwart voor 2 kwamen mamma’s, pappa’s, oma’s en opa’s de school in om de werkstukken van hun kinderen te bewonderen. Onder hen wethouder Erik Groters die nog mee had mogen spelen in een filmpje. Vol trots vertelden de kinderen wat zij geleerd en gemaakt hadden. Voor enkele kleuters werd het allemaal te druk; zij gingen lekker buiten schommelen. Daarbij gebruik je spierkracht bij en dat is ook heel duurzaam!

De juffen leidden het project in met dans, zang en verkleedpartijen. Foto: PR De Slinger

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant