Kinderburgemeester Timon Grevink leest voor in groep 5A. Foto: Jos Wessels
Kinderburgemeester Timon Grevink leest voor in groep 5A. Foto: Jos Wessels

Voorleesmorgen op De Triangel, met burgemeester en kinderburgemeester

Onderwijs

AALTEN - Woensdag 25 januari begonnen de Nationale Voorleesdagen en Poëzieweek. Op school De Trangel stappen die dag tal van prominenten naar binnen. Op Triangel Laag onder meer burgemeester Anton Stapelkamp en kinderburgemeester Timon Grevink. Zij komen voorlezen, want: ‘Voorlezen moet!’

Door Jos Wessels

Eén ding kunnen kinderen veel beter dan volwassenen, en dat is fantaseren. Zij worden daarbij niet gehinderd door praktische bezwaren. In hun fantasie worden ze later burgemeester of brandweervrouw, het kan allemaal. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’, zei Pippi Langkous, en veel kinderen zeggen het haar na. De fantasie wordt nooit méér geprikkeld dan tijdens het voorlezen. Je moet jezelf namelijk verbeelden bij het gesproken verhaal. Wie herinnert zich niet de doodstille klas vroeger als meester of juf voorlas uit een spannend boek? Dus ouders: zet je kind niet voor de tv om zelf te gaan appen, maar ga voorlezen!

Kinderburgemeester
In groep 5A zitten de kinderen in een grote kring. Juf Hanneke Kazic stelt de kinderburgemeester voor. Timon Grevink zit in groep 8 van de Sint Jozefschool. Samen met de juf leest hij kleine verhaaltjes voor. Daarna mogen de kinderen vragen aan hem stellen. Heb je huisdieren? Wat is jouw lievelingskleur? (rood). Lees je ook graag moppen? (ja, want dan kun je lachen). Op een vraag van deze verslaggever: ‘wie wil er later kinderburgemeester worden?’ steekt de halve klas de vinger op. Dus dat zit wel snor.

Wisselcollectie boeken
Juffrouw Hanneke Kazic vertelt dat De Trangel veel aan leesbevordering doet. Zo is er een samenwerking met de bibliotheek van Aalten. Die zorgt voor een wisselcollectie, een partij boeken die langdurig wordt uitgeleend. Via een scan-systeem kan men zien welke boeken veel worden gelezen. Zo kan men de collectie daar enigszins op aanpassen.
De Trangel doet ook graag mee aan de Voorleesdagen, waarvoor men bekende mensen uitnodigt. Op Trangel Hoog zijn vanmorgen Hans Keuper van Boh Foi Toch en Hans te Lindert, wethouder, te gast. En ‘onze eigen’ Ankh Gussinklo van Aalten Vooruit. Zij leest gedichten voor in Achterhoeks dialect.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit