Populus. Afbeelding PR IVN/KNNV
Populus. Afbeelding PR IVN/KNNV

IVN/KNNV Winterexcursie Bomen en struiken herkennen

Natuur

BREDEVOORT - Op zaterdag 28 januari houden natuurverenigingen IVN en KNNV Oost Achterhoek een veldbiologische excursie naar het mooie Kloosterbos bij Bredevoort.

In de winter zijn de meeste bomen en struiken een stuk kaler dan in andere jaargetijden. Ze hebben hun blad verloren, maar toch zijn ze niet helemaal kaal. Ook in de winter hebben bomen en planten kenmerken waaraan ze te herkennen zijn. Denk hierbij aan de vorm van de boom, de schors en hun winterknoppen. Zo heeft een eik andere knoppen dan een beuk. Ook de schors kan helpen om een boom ‘s winters te herkennen. Beuken hebben een gladde schors, eiken juist een diep gegroefde schors.

Tijdens deze leuke en leerzame excursie leren deelnemers alles over het herkennen van bomen en struiken in de winter. Er is speciale aandacht voor de winterknoppen, die erg belangrijk zijn voor veel soorten bomen. Ze zitten boordevol anti-vries en daarmee kan zelfs de gemeenste kou worden getrotseerd. Deelnemers gaan een beetje puzzelen met verschillende kenmerken om een boom of struik te herkennen. Zij gebruiken daarvoor hulpmiddelen als een knoppentabel. Dit is een spannende zoektocht en na deze excursie kijken deelnemers anders naar een boom of struik. Het zou overigens zomaar kunnen dat aanwezigen wat bijzondere vogels zien, die overwinteren bij de watertjes in de omgeving. Ervaring of voorkennis is niet nodig voor deze excursie. 

De excursie vindt op zaterdag 28 januari plaats in het gevarieerde Kloosterbos bij Bredevoort en staat onder leiding van ervaren KNNV/IVN natuurgidsen. Belangstellenden verzamelen om 14 uur op de kruising van de Kloosterdijk met de Hoeninkdijk. Rond 16.30 uur is men terug. Zorg voor stevig schoeisel, waarmee je ook in wat natter terrein uit de voeten kunt. Aanmelden kanper e mail: thea.croese@kpnmail.nl, liefst twee dagen voor de excursie.

Deelname aan de excursie is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Populus. Afbeelding PR IVN/KNNV

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant