Een goed gevulde Oude Helenakerk tijdens de mannensamenzangavond in 2022. Foto: Bart Willemsen
Een goed gevulde Oude Helenakerk tijdens de mannensamenzangavond in 2022. Foto: Bart Willemsen

Tweede mannenzangavond Aalten

Muziek

AALTEN – Na de indrukwekkende mannenzangavond in 2022 kan het haast niet anders dan dat dit initiatief een vervolg krijgt. “Op veler verzoek”, vertelt Erik Mateman, één van de initiatiefnemers. “Al direct die eerste avond in juli kwam die vraag en nog steeds ontvangen berichten met de vraag: ‘Komt er een vervolg?’ En ja, dat vervolg gaat dit jaar komen.”

Vijf zangliefhebbers uit Aalten en omgeving hebben vorig jaar het initiatief opgepakt voor een mannenzangavond. Dennis van der Wal, Erik Mateman, Henk Houwers, Marco Heusinkveld en Erik Wikkerink zingen graag en waren blij dat er na de coronaperiode weer volop gezongen mocht worden. “Zonder beperkingen, gewoon lekker zingen en daarbij ons geloof een stem geven, dat is het idee achter de mannenzangavond.”

Diversiteit
De eerste avond was de Oude Helenakerk goed gevuld. “Wat mij opviel was de diversiteit in leeftijd”, herinnert Van der Wal zich. “Niet alleen maar ‘oudere’ mannen, maar ook een grote groep jongere.”

De vijf initiatiefnemers komen uit verschillende kerken. “Ook dat is iets wat zo mooi is aan deze mannenzangavond. Wij komen zelf uit verschillende kerkelijke richtingen maar het zingen is één van onze verbindende factoren. We vinden het geweldig om dat dan ook midden in het dorp samen tot uitdrukking te brengen en te beleven”, aldus Mateman. “Elkaar ontmoeten, dat is ook een belangrijk aspect, daarom is er na afloop ook alle gelegenheid om na te praten met elkaar.”

Na de avond van vorig jaar zijn er nu een aantal ‘verbeterpunten’ die aandacht vragen. “Het eerste is heel lastig en ligt gevoelig, maar de avond is écht alleen bedoeld voor mannen. Niet om te discrimineren of iemand uit te sluiten. Dat zeker niet. Het ‘eigene’ van de mannenstem en dat dan in veelvoud geeft een bijzondere klank en samenhang. We willen daarom alle vrouwen vragen en uitnodigen om thuis via de livestream mee te kijken en te luisteren”, verwoordt Van der Wal.

Bovenstem
Het andere punt is het opstarten van een groepje mannen die graag een ‘bovenstem’ zingt bij een aantal nummers. “Afgelopen jaar gebeurde dat spontaan en dat gaf een extra dimensie aan de samenzang. We willen dat dit jaar voorbereiden en nodigen mannen uit, die daar graag aan mee willen werken, om zich aan te sluiten bij een ‘bovenstem groep die in de weken voor de mannenzangavond een paar keer bij elkaar komt”, legt Mateman uit.

De vijf mannen willen ook nog een misverstand uit de wereld helpen. “Vorig jaar dacht een aantal mensen dat wij met ons vijven zouden zingen, als een soort concert. Maar dat is dus absoluut niet het geval. Het is een mannen’samenzang’avond.”

TV-programma
De mannenzangavond wordt gehouden op zondagavond 2 juli om 19.30 uur in de Oude Helenakerk in Aalten. Als organist is Ronald IJmker uit Nieuwlande uitgenodigd en hij begeleidt deze avond. Hij verleent regelmatig zijn medewerking aan het tv-programma ‘Nederland zingt’.

Mannen die mee willen zingen in de ’bovenstemgroep’ kunnen zich hiervoor nu al aanmelden tot 30 april door te mailen naar achterhoeksemannenzangavond@gmail.com 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant