Twitch in de oefenruimte in Kotten. Foto: PR
Twitch in de oefenruimte in Kotten. Foto: PR

Vijfkoppige formatie Twitch tien jaar ‘The Pop-Rock Rollercoaster’

Muziek

AALTEN/HAART – De bandleden zijn ‘een mengelmoes’, allemaal 50 plus, nog altijd enthousiast. Oefenen doen ze twee keer per maand in Kotten. Het tweede eigen nummer is in de maak, het idee voor een derde song staat op stapel. Gemiddeld één keer per maand treedt de vijfkoppige formatie Twitch op, in de zomermaanden kan dat oplopen tot drie keer. Het repertoire is vrij divers, zo’n zestig nummers kunnen de heren op de planken brengen. Tien jaar Twitch betekent veel lol en mooie anekdotes. “We zijn een hobbyband, het niveau is leuk. Een nieuwe cover wordt bij ons serieus aangepakt, we maken het ons niet altijd makkelijk! We spelen muziek van de jaren ’60 tot ongeveer 2010, van vrij onbekende tracks tot festivalkrakers. Pop en rock is het genre, niet voor niks is onze slogan ‘The Pop-Rock Rollercoaster’!”

Door Karin Stronks

We zitten aan een grote tafel in de keuken bij drummer Loek Bartelings, gitarist André Ketelarij is ook van de partij. De overige bandleden zijn Jan Willem Lichtenberg (zang), Pieter Veldkamp (basgitaar) en toetsenist Marnix Bosman. Loek schenkt koffie, achter een muurtje in de keuken staat het drumstel, klaar voor gebruik. De mannen vertellen over het tienjarig bestaan van Twitch, dat in oktober 2023 is gevierd bij De Loods in Barlo. Hoe is het allemaal begonnen? Loek: “Twaalf jaar geleden ben ik hier komen wonen. We kregen in juni de sleutel, veel geklust. In november las ik een stukje over Staaltje Aalten, muzikanten konden zich aanmelden. Je wordt dan ingedeeld bij een band en gaat nummers instuderen die gaan over een thema, die keer was dat volgens mij ‘Kleur’. De uitvoering is bij ’t Noorden, de opbrengst van dat concert is voor een goed doel. Ik schreef me in en werd ingedeeld bij Jan Willem. Hij wilde wel een band beginnen en dat leek mij ook wel wat.”
Twitch ziet het levenslicht, in het begin met gitarist Martijn Boland. Hij houdt het na een jaar voor gezien en André komt in beeld. Hij grijnst: “Ik had nog één gitaar en verder niks en al zo’n achttien jaar niet meer gespeeld… Staaltje Aalten was een eerste keer…” André pakt het gitaarspelen snel weer op en is enigszins verbaasd dat het beter is geworden dan achttien jaar geleden… Loek drumt vanaf zijn twintigste en speelt in diverse bandjes. Hoe komen de bandleden bij de naam Twitch? Loek: “In het nummer ‘Papillon’ van Editors wordt gezongen over een ‘Sleep Twitch’, een soort schok als je bijna in slaap valt. We vonden dat wel geinig klinken!”
De mannen van de nieuwe formatie Twitch slaan fanatiek aan het repeteren met z’n vijven. De nummers worden voorgesteld door de bandleden. Loek: “We spelen rock- en popmuziek van de jaren ’60 tot ongeveer 2010. Heel breed. Van onbekende songs tot festivalkrakers. Van Boz Scags tot a-ha, van Muse tot Rush, van Deep Purple tot Duran Duran. Soms reageren we op een voorstel ‘Wil je dát gaan spelen?’ maar we gaan er altijd vol in! We maken het ons niet altijd makkelijk, blijven proberen en repeteren tot iets lukt! Maar er worden ook wel nummers geschrapt…”
De band ontwikkelt zich en er volgen concerten. Op Oranjefeesten, tentfeesten, kermissen, privé partijen en in kroegen. Voornamelijk in de regio, maar ook doet Twitch het culturele muziekfestival Oerol op Terschelling aan. “Daar barst het van de Achterhoekse bands! Kroegen liften mee op het festival. Op een keer hadden nauwelijks tijd voor een fatsoenlijke soundcheck, we stonden voor een grote zaal waar wel 700 man in kon… vroegen ons af, komt er wel publiek? Claw Boys Claw speelde buiten, wij mochten het binnenprogramma verzorgen. De kroegbaas stelde ons gerust, ‘het komt wel vol’… Om half tien was het optreden van Claw Boys Claw afgelopen en het begon te hozen! Iedereen rende naar binnen, naar de zaal en wij speelden, het publiek was super enthousiast, er werd gedanst, het kwam dus goed! We speelden tijdens Oerol vaak in een klein kroegje ’t Spintje’, op een podium van ‘een krat bier hoogte’, als er honderd man was zat de zaak bomvol...”
André en Loek halen bijzondere herinneringen op. André: “Onze geluidsman, Ruben Bussink, moest examen doen, hij had een band nodig. Hospitality, logistiek, opname en mixen stonden op het programma. Dus wij maakten onze opwachting in de grote Sound Vision studio in Arnhem. Bijna alles ging mis… Het was haastwerk. We speelden ons eerste eigen nummer, Losing You. Door deze actie is het nummer wel op Spotify terecht gekomen, te vinden onder zoekargument Twitch Losing You, én gelukkig slaagde Ruben voor dit onderdeel!”

‘We speelden tijdens Oerol voor een enthousiast publiek’


Loek merkt op: “We worden genoemd in het jaaroverzicht van de Muzikale Voetnootjes in Aalten Vooruit. Super leuk!” Twitch werkt mee aan de veiling van de AFM Hulp Week, liefhebbers kunnen bieden voor een privé concert in huis. André: “Een jonge gast, Luuk te Brake, won de bieding en we speelden bij hem in de tuin voor een jong publiek. Was hartstikke gaaf, volgens mij stond half AVA daar!”
Losing You is het eerste eigen nummer van Twitch. “Het begon met een tokkeltje, je gaat met muziek prutsen, Jan Willem tekende voor de tekst. Het nummer ontwikkelt zich. De opbouw is mooi, er zitten solo’s en verschillende stemmingen in. Het is een ballad. We hebben Losing You een paar keer gespeeld zonder aankondiging, het werd goed ontvangen! ‘Hee van wie is dit nummer?’ Ha Ha van onszelf”, glimlacht André. Loek: “We zijn met een tweede eigen song bezig, deze is wat steviger. En een derde nummer is ook al in de maak!”
Twitch heeft een tijdlang niet kunnen repeteren vanwege een blessure van één van de bandleden. “Nu we zo aan het praten zijn krijg ik veel zin om weer te spelen. Het wordt echt tijd dat we weer gaan beginnen!”
Deze zomer speelt de formatie waarschijnlijk op de Aalten Dagen.

Twitch. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant