Het Bredevoortse kanon wordt afgeschoten. Foto: Jos Wessels
Het Bredevoortse kanon wordt afgeschoten. Foto: Jos Wessels

Bredevoorts kanon in de goede richting afgeschoten

Cultuur

BREDEVOORT - Er is enige consternatie, ’s morgens vroeg op Koningsdag in Bredevoort. Het kanon dat sinds jaar en dag met de loop op Aalten gericht staat, is omgezet in een andere richting. Met vereende krachten van Compagnie Onversaegt én burgemeester Anton Stapelkamp wordt het kanon weer goed gezet. Dan kan de plechtigheid aan de Kleine Gracht beginnen. 

Door Jos Wessels

Er zijn enige honderden Bredevoorters op afgekomen, onder wie veel kinderen. Jochem Meulenbeek, voorzitter Bredevoorts Belang, opent het feestelijk gebeuren. Daarna krijgt burgemeester Stapelkamp het woord. Hij roemt de saamhorigheid in de samenleving waarvan de twee Bredevoortse decorandi een voorbeeld zijn. Daarna worden Irma Verwaaijen en Ilona Hendriks gehuldigd. Zij hebben een dag eerder een koninklijke onderscheiding ontvangen.
Dan is het tijd voor de drie kanonschoten. Jochem Meulenbeek heeft verteld dat elk schot gesponsord wordt, te weten door de BREM, Glimlach Producties en ’t Grachthuys. De mannen van Compagnie Onversaegt doen hun werk. Met daverend geweld wordt het kanon driemaal afgeschoten. Muziekvereniging BAMM speelt twee coupletten van het Wilhelmus. Dan is het tijd om gezamenlijk te proosten met een oranjebitter. Daarna is het tijd voor de kindervrijmarkt op ’t Zand. De kinderen zijn enthousiast en doen goede zaken. Zij laten zich niet door een regenbuitje weerhouden.

 Irma Verwaaijen en Ilona Hendriks worden gehuldigd tijdens Koningsdag Bredevoort. Foto: Jos Wessels

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant