Afbeelding
Frank Vinkenvleugel

Het Paasoratorium komt tot klinken

Muziek

AALTEN/DINXPERLO - De eerste gezamenlijke repetitie zit erop. Donderdagavond 23 maart hebben de cantorijen van de Protestantse Gemeente Dinxperlo en Aalten voor het eerst gezamenlijk gerepeteerd in de Oude Helenakerk.

Zij zullen op zondagavond 2 april om 19.30 uur in de Dorpskerk in Dinxperlo en op hetzelfde aanvangstijdstip op dinsdag 4 april in de Oude Helenakerk in Aalten het Paasoratorium “Het Lam dat ons doet leven” van Dirk Zwart uitvoeren.
Cantorijen, ook wel kerkkoren genoemd, zorgen in het algemeen voor ondersteuning van de gemeentezang en opluistering van een aantal kerkdiensten per jaar. Ze staan onder leiding van een dirigent, ook wel cantor genoemd.
Nu deed zich de unieke gelegenheid voor dat de componist Dirk Zwart sinds enige tijd ook dirigent, cantor dus, is van de Cantorij in Dinxperlo. Harry van Wijk, cantor in Aalten, die al eens eerder met een aantal delen van het oratorium had kennisgemaakt had de wens om dit indrukwekkende stuk een keer in zijn geheel in de tijd voor Pasen uit te voeren. Zo is het idee geboren om dit Oratorium, gebaseerd op het Bijbels lijdensverhaal van Jezus, bestaande uit 18 delen, op liedteksten van dichteres Ria Borkent, in zijn geheel uit te voeren tijdens een viering, die geen kerkdienst is maar ook meer dan een concert. Dit ook omdat de aanwezigen een aantal keren worden uitgenodigd om eenvoudige refreinen mee te zingen. Het verhaal begint met de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem en eindigt na zijn sterven, met de viering van zijn overwinning op de dood met Pasen.
De verbindende bijbel-teksten zullen in Dinxperlo worden gelezen door Petra Veerbeek en in Aalten door ds. Elizabeth van Deventer. Verder werken mee Robert de Boer trompet, Harry van Wijk orgel en uiteraard Dirk Zwart, componist en dirigent die ook de concertvleugel zal bespelen.
Iedereen van welke gezindte ook, met of zonder kerkelijke betrokkenheid is van harte uitgenodigd deze ongeveer één uur en een kwartier durende uitvoering bij te wonen. Bij de uitgang zal worden gevraagd om een vrije gift voor de onkosten. Een bijdrage kan ook digitaal worden overgemaakt door het scannen van een specifieke voor dit doel aangemaakte QR-code.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant