Het Margaretha Consort in actie. Foto: Robert Smit
Het Margaretha Consort in actie. Foto: Robert Smit Robert Smit

Meezingen met nieuw album van het Margaretha Consort in Aaltense kerk

Muziek

AALTEN - Op zaterdagmiddag 25 februari neemt het Margaretha Consort haar nieuwe cd ‘A German Passion’ op in de Helenakerk in Aalten. Iedereen die wil, kan daarbij zijn en meedoen in de samenzang. Zangtalent is fijn, maar vooral belangrijk is dat je zingen leuk vindt.

Nadat het Margaretha Consort in 2018 de succesvolle cd ‘A German Christmas’ opnam in de Helenakerk, is het nu tijd voor een vervolg. Dat is de cd ‘A German Passion’, met passieliederen uit de tijd vóór Bach. Begeleider van de samenzang is organist Sietze de Vries op het Blank orgel, samen met het Margaretha Consort. De liederen worden gezongen in het Duits, iedereen krijgt de tekst in de kerk uitgereikt. De samenzang is eenstemmig. Tekst en melodie worden één keer geoefend voor de opname. Artistiek leider Marit Broekroelofs vindt het belangrijk dat samenzang ook echt klinkt als samenzang. Iedereen mag meedoen en er wordt niet te lang geoefend.

Concert
De avond ervóór, vrijdag 24 februari, geeft het Margaretha Consort een concert in de Helenakerk, met alle liederen van ‘A German Passion’. Kaarten hiervoor zijn beschikbaar via de website van het Margaretha Consort: www.margarethaconsort.nl.
‘A German Passion’ is een speciaal passieprogramma van het Margaretha Consort met muziek van de Noord Duitse school. Want vóór Bach zijn grote passies schreef was er al muziek voor de 40-dagentijd, maar die hoor je nu nauwelijks meer. Dat is jammer, want het zijn tenslotte de voorbeelden die Bach had en waarop zijn werken in feite geïnspireerd zijn. Tijdens het concert kun je luisteren naar muziek van onder meer Buxtehude, Schütz en Hammerschmidt.
Het Margaretha Consort wil op historisch verantwoorde wijze vocale en instrumentale muziek uit de 16e en 17e eeuw tot leven brengen. Het ensemble is opgericht in 2010 en dankt zijn naam aan de lieflijke Margarethakerk in het Drentse dorp Norg. Deze Margarethakerk is vanaf het begin de uitvalsbasis geweest voor het ensemble en nog altijd zijn er regelmatig concerten in deze kerk. Initiatiefnemer en stuwende kracht achter het Margaretha Consort is Marit Broekroelofs. Marit studeerde cello aan de Schumann Akademie en het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Zij verzorgt zelf de programmering en dat staat garant voor originaliteit en kwaliteit. Naast enkele vaste musici zijn er vele professionele zangers en musici uit binnen- en buitenland die samen het Margaretha Consort vormen.
Meezingen voor de cd-opname is kosteloos, maar aanmelding is wel nodig. Dat kan via info@margarethaconsort.nl. Elke deelnemer krijgt de cd thuisgestuurd.


margarethaconsort.nl

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit