Rainbowband bij Zozijn in Wilp. Foto: PR

Rainbowband bij Zozijn in Wilp. Foto: PR

Uniek combiconcert Rainbowband en Ettens Mannenkoor

Muziek

LICHTENVOORDE - Onafhankelijk van elkaar maken ze ieder concert weer een enorme indruk op de bezoekers van hun concerten: Het Ettens Mannenkoor, onder leiding van Nick Moritz en De Rainbowband, onder leiding van Tonnie Weikamp. Vrijdagavond 14 oktober bundelen ze hun krachten en enthousiasme voor een heel bijzonder concert. Plaats van handeling is de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde.

Door Henri Walterbos

Het koor ziet er naar uit om na een eerder succesvol optreden dit jaar, tijdens The Passion Achterhoek, in de Hamalandhal, wederom een concert te verzorgen in Lichtenvoorde. En dan ook nog eens met een van haar muzikale uithangborden, de Rainbowband. “Door ons optreden tijdens The Passion is het contact ontstaan,” vertelt Richard Fukkink, PR-man van het koor. “We hebben met ons koor meestal twee Warmwinterconcerten in november. Na The Passion hebben we Tonnie Weikamp een keer gesproken en gevraagd of het misschien een leuk idee zou zijn om een keer samen een concert te geven en het publiek laten zien dat muziek verbindt, in alle maar denkbare combinaties en hoedanigheden. Echt samen iets doen. Bij muziek maken gelden geen beperkingen. Bij ons koor zie je die synergie ook. We hebben mannen van eind dertig maar ook mannen van begin tachtig. En of je dan zingt zoals wij, of iets met instrumenten, zoals de Rainbowband, dat maakt dan niet uit. Het is een heel sociaal maatschappelijk item. Daarbij, Groenlo en Lichtenvoorde hebben nog steeds wel koren, maar in Lichtenvoorde is er geen mannenkoor meer. Heel veel muziekverenigingen hebben met een leegloop of terugloop te maken. Wij willen laten zien dat het Ettens Mannenkoor nog springlevend is. Onze leden komen ook uit Harreveld, Lichtenvoorde en Winterswijk. En het mooie in de combinatie met de Rainbowband is dat mensen met een verstandelijke beperking minstens evenveel, en misschien nog wel veel meer, plezier uit muziek halen als wij dat doen.”

Gevarieerd
Het concert op 14 oktober zal zeer gevarieerd zijn. Ieder zal zijn eigen nummers ten gehore brengen en er staat gezamenlijk het een en ander op het programma. Fukkink licht alvast een tipje van de sluier op. “Wij hebben natuurlijk ieder ons eigen repertoire. De Rainbowband zal net voor en na de pauze hun liedjes doen, maar wij zingen als koor met een aantal nummers met hen mee, zoals onder meer de soort van Europese hymne ‘Alle Menschen werden Brüder’, maar ook ‘Droomland’ en ‘Long way to Tipperary’. Dat samendoen is echt geweldig,” is Fukkink enthousiast. “Binnenkort gaan we met ons koor een avond naar Lichtenvoorde toe om samen oefenen en om kennis te maken met elkaar. Best wel spannend voor hun om ineens een groot koor achter zich te hebben staan, maar het wordt één groot feest. We gaan dan alles doornemen, hebben we met Tonnie Weikamp al besproken. Het komt helemaal goed. We gaan er samen een mooi feest van maken,” weet Fukkink zeker.

Band met Lichtenvoorde
Na The Passion en het concert met de Rainbowband zal het Ettens Mannenkoor ook nog een derde keer dit jaar optreden in Lichtenvoorde verzorgen. Niet geheel bij toeval, zo blijkt. “Op 16 december geven we een Kerstconcert, wederom in de Bonifatiuskerk. Een groot aantal mensen uit ons koor hebben een sterke link met Lichtenvoorde. Ikzelf ben er ook groot geworden. Mede-dirigente, pianiste, solo-zangeres en stemcoach Armanda ten Brink komt ook van origine uit Lichtenvoorde. Zoals reeds gezegd, ook enkele leden komen uit Lichtenvoorde en Harreveld. Voor ons is Lichtenvoorde heel speciaal om daar te zingen. Het is eeuwig zonde dat mannen uit Lichtenvoorde, die nog graag willen zingen in een mannenkoor, dat ze dat niet kunnen. Die kunnen zich bij ons aansluiten als ze willen. De mensen hebben ons met The Passion, nu met de Rainbowband en straks weer met het kerstconcert, in drie verschillende hoedanigheden, met verschillend repertoire, kunnen zien optreden. Het concert met de Rainbowband is wel heel speciaal. Muziek verbindt. Als je geboren wordt dan krijg je boven je wieg een dingetje te hangen waar een melodietje uitkomt, en als ze je op je laatste dag je de laatste eer bewijzen, dan klinkt er ook muziek. Daar tussenin groei je op met verschillende soorten muziek. Daarom vinden wij muziek belangrijk. Wij doen dat dan in de vorm van zingen. Met dit concert willen we echt laten zien ‘jongens, ’t maakt neet uut hoe ie bunt, wa’j doet. Muziek verbindt.’ Ik hoop dat de kerk vol zit, dat de mensen ervan genieten.”

Kaartverkoop
Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar in Lichtenvoorde bij Foto Primeur, Primera en Meneer Kees en in Etten bij Drogisterij Westerhof. Het concert begint 19.30 uur, de kerk gaat 18.30 uur open.

Ettens Mannenkoor, eerder dit jaar in The Passion Achterhoek. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit