Links Benito Muller en rechts Marco van Lochem. Foto: Kristel te Bokkel
Links Benito Muller en rechts Marco van Lochem. Foto: Kristel te Bokkel

AFM’s Muziek Express viert tienjarig jubileum

Muziek

AALTEN - Komende vrijdag viert de Muziek Express van AFM zijn tiende verjaardag. Presentatoren Marco van Lochem en Benito Muller vieren het jubileum met een speciale uitzending op vrijdag 8 juli, van 16.00 tot 22.00 uur. 

Door Kristel te Bokkel

De Muziek Express
6 juli 2012 stapten Van Lochem en Muller de studio in om de eerste aflevering van Muziek Express te maken bij de Aaltense zender AFM. Het programma waarin muziek centraal staat, brengt ook muziek uit de regio. “De radio heeft de taak om de mensen van muziek te voorzien, ook nieuwe. Dat was er niet voor de regionale muziek. Die taak proberen wij op te pakken. Wij vinden dat heel leuk om te doen. Zoeken naar nieuwe dingen en dingen zoeken die mensen niet vaak horen”, aldus Van Lochem. Muller: “De ‘oja’ brengen is de uitdaging en daarnaast brengen we graag de interactie met net dat beetje extra. De leuke informatie en bijzondere weetjes.”

Die weetjes worden niet alleen gebracht door de mannen zelf. Radiocoryfee Tom Blomberg (Hilversum 3, de Avondspits) gaat elke vrijdagavond door het stof. Hij haalt oude platen uit het stof en heeft daar een mooi verhaal bij. Van Lochem: “Ik leerde hem toendertijd kennen en heb hem gevraagd of hij het leuk zou vinden om bij ons in de uitzending te komen. Dat heeft hij al die jaren gedaan en doet hij nog steeds. Onze jubileumuitzending is hij er live in de studio bij.”

Mooie herinneringen
In de tien jaar waarin de mannen het programma maken, zijn er mooie herinneringen gemaakt. Iets wat ze is bijgebleven, is het boekje dat in november 2015 uitgebracht werd. “Plaat Fanaat was een column van Aad Bannink, hij deed dat 150 keer en het leek ons mooi om daar een boekje van uit te brengen”, vertelt Van Lochem. Muller vult aan: “Dat maakte wel impact. Harm Edens van Gelderse Koppen kwam toen nog langs.”

Ook de uitzending die de mannen maakten omtrent de Lighthouse Sports Foundation komt naar boven wanneer het gaat over mooie herinneringen. Maar ook veel artiesten hebben de studio in Aalten gevonden. “We hebben leuke namen in de uitzending gehad. Waaronder de bassist van Normaal en Bennie Migchelbrink, tekstschrijver van Normaal.”

Liefde voor muziek
Beide heren hebben een gedrevenheid en een enorme liefde voor muziek. In de afgelopen tien jaar waren ze slechts één vrijdagavond niet in de studio te vinden. De gedrevenheid van de mannen blijkt ook uit het item de draaischijf. Van Lochem: “Een zomer lang wilden we mensen uit Aalten in de uitzending spreken die het landelijk gemaakt hadden. Met welke plaat begon het allemaal? Iemand zei toen tegen ons: dat lukt nooit. Maar uiteindelijk hebben we dat item tot het eind van het jaar gemaakt.”

Muziek is bij zowel Muller als Van Lochem een bepaalde rode draad in het leven. Van Lochem: “Zonder liefde voor muziek kun je dit programma niet maken. Ik groeide op boven een muziekwinkel. Dat was voor mij eigenlijk de Spotify avant la lettre. Ik kon van jongs af aan al pakken wat ik wilde.” Muller vult hem aan: “Als je elkaar dan leert kennen op de middelbare school en vrienden wordt, dan gaat het al gauw van: ‘Moet je dit eens luisteren…’.”

Het jubileum
Tien jaar na de eerste uitzending stappen Muller en Van Lochem nog elke vrijdagavond met minstens zoveel passie en plezier de studio in. Om het tienjarig jubileum te vieren maken ze een speciale uitzending. “Normaal zijn we er in het begin van de avond, maar deze speciale uitzending zijn we er langer”, aldus Van Lochem.

In de langere uitzending wordt teruggeblikt op de afgelopen tien jaar. Mooie momenten komen voorbij. “We pakken oude items erbij en gaan luisteren naar nummers die belangrijk zijn geworden voor het programma”, vertelt Muller. Van Lochem vult hem aan: “We hebben ook livemuziek vanuit de studio. De band 7evenbridges komt bij ons langs. Hun allereerste optreden deden ze zes jaar geleden bij ons en we dragen elkaar een warm hart toe.”

De jubileumuitzending is te horen vrijdag 8 juli van 16.00 uur tot 22.00 uur op AFM.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit