Tuin opknappen. Foto: PR
Tuin opknappen. Foto: PR PR

ChristenUnie en CDA: aftrap voor Sociaal Groen van Present

Maatschappij

AALTEN/DINXPERLO - Present Aalten-Dinxperlo is zaterdag 12 november van start gegaan met het project Sociaal Groen. Vrijwilligers van de Aaltense gemeenteraadsfracties van de ChristenUnie en het CDA gingen samen aan de slag. Ze gaven in twee gemengde groepen twee voortuinen een groene metamorfose. 

Present organiseert het project in overleg met De Woonplaats en de gemeente. Twee medewerkers van De Woonplaats waren tijdens deze eerste Sociaal Groen-dag aanwezig bij de aftrap. De vrijwilligers genoten van het werken in de tuin. “Wat een mooi werk om te doen. Ik ben zeker van plan om vaker de handen uit de mouwen te steken”.
Naast de aandacht voor de tuinen, was er ook een fijne ontmoeting tussen de bewoners en vrijwilligers. De bewoners waren zelf niet in staat om hun tuin op te knappen, door gezondheidsproblemen en een klein netwerk. Beide bewoners ontvingen de vrijwilligers dan ook met open armen. “Ik kan niet beschrijven hoe dankbaar ik jullie allemaal ben en wat dit voor mij betekent. Een gevoel van geluk! Ik ben er zo blij mee”, liet een van hen na afloop weten.
Na de make-over van de tuin tijdens de Sociaal Groen-dag worden er vaste vrijwilligers van Present aan de tuin gekoppeld. In overleg en samen met de bewoners houden deze vrijwilligers de tuin bij, totdat een onderhoudsarme biodiverse tuin is ontstaan. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. De bewoner krijgt een groene tuin en er komt regelmatig iemand om samen een kop koffie of thee te drinken.
Voorafgaand aan de Sociaal Groen-dag zorgen andere groepen vrijwilligers er voor dat de tuin al opgeschoond is. Op deze manier kan tijdens de dag het nieuwe groen in een paar uurtjes tijd worden geplant. Een van de vaste Presentvrijwilligers maakt voor iedere tuin in overleg met de bewoners een plan, waar de vrijwilligers op de dag zelf mee aan de slag kunnen. Zij was op de dag zelf ook aanwezig om te helpen.
Met het project Sociaal Groen wil Present mensen met elkaar verbinden in de buurt en wijken vergroenen. “Het liefst willen we ook zoveel mogelijk buurtbewoners betrekken bij Sociaal Groen”, vertelt José van Hal, projectcoördinator van Present Aalten Dinxperlo, “”De volgende keer willen we graag samen met De Woonplaats gaan kijken om een aantal voortuinen in één straat te vergroenen met de buurtbewoners.” Tijdens deze aftrap van het project werd er een tuin in Aalten en een in Dinxperlo duurzaam beplant. Present wil de komende jaren ieder voor- en najaar een aantal tuinen in een straat duurzaam gaan beplanten. “De planten die we gebruiken zijn verschillend en ze hebben allemaal een eigen functie. Met de planten willen we de biodiversiteit vergroten, insecten aantrekken en water vast houden”. De tuinen zijn in elk seizoen mooi, er is altijd wat moois te zien of het nu winter, lente, zomer of herfst is. De planten werden geleverd door Venhorstplant Megchelen. De bewoners betalen een bijdrage naar draagkracht.

Ook in Doetinchem, Winterswijk en Bronckhorst is Present actief met dit project en worden ieder voor- en najaar meerdere tuinen groen gemaakt en aandacht aan de bewoners gegeven. Sinds de start eind 2020 zijn er al ruim vijftig voortuinen onderhoudsarm en eco-vriendelijk groen aangeplant.

Samenwerking

Present doet dit project niet alleen. “We werken binnen het project samen de gemeente, De Woonplaats en hulpverleners”, vertelt Van Hal. Sociaal Groen past erg bij de milieudoelen van de gemeente en regio Achterhoek. “Door klimaatverandering wordt het steeds warmer en droger. Een groene buurt kan hier beter tegen, want planten zorgen voor verkoeling, houden water beter vast en bevorderen de opname van water in de bodem. We gaan daarom voor minder tegels en meer groen”, besluit Van Hal.

Doe ook mee!

Wil je ook samen met vrienden, familie, collega’s of een andere groep een plaatsgenoot helpen en zo ervaren wat een paar uur van jouw tijd betekent voor een ander? Neem dan contact op met de José van Hal, projectcoördinator Present Aalten-Dinxperlo, en vraag naar de mogelijkheden: jose.van.hal@presentaalten-dinxperlo.nl of T 06 21838708. Meer informatie over Present vind je op www.presentaalten-dinxperlo.nl.

Tuin opknappen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit