Burgemeester Anton Stapelkamp overhandigt de nota Wij doen het samen en iedereen doet mee aan Frank Vinkenvleugel en Koos Leber. Foto: Te Brake Fotografie

Burgemeester Anton Stapelkamp overhandigt de nota Wij doen het samen en iedereen doet mee aan Frank Vinkenvleugel en Koos Leber. Foto: Te Brake Fotografie

Wij doen het samen, maar doet iedereen ook mee?

Maatschappij

AALTEN - Er zijn mensen die gemakkelijk contact maken en meedoen in de samenleving en er zijn mensen voor wie dat moeilijker is. Zij ervaren drempels zoals dat heet. Mensen in een rolstoel bijvoorbeeld, of mensen die doof of blind zijn of oud. Maar ook als je een (lichte) verstandelijke beperking hebt is het moeilijker om overal aan mee te doen en je geaccepteerd te voelen. Mensen met een andere seksuele geaardheid of andere genderidentiteit, of van buitenlandse afkomst ervaren ook drempels. Zoals ook mensen met een psychisch probleem. En dan is er schrijnende eenzaamheid die overal kan voorkomen.

Door Jos Wessels

Iedereen overal bij betrekken heet inclusie. De gemeente Aalten vindt dit zeer belangrijk en heeft daartoe een nota geschreven met de mooie titel ‘Wij doen het samen en iedereen doet mee’. In juni heeft de gemeenteraad de nota vastgesteld en op 16 augustus werd die gepresenteerd in het gemeentehuis in aanwezigheid van talrijke maatschappelijke organisaties. De gemeente doet al heel veel, blijkt uit de nota en wil de komende twee jaar daar nog een schepje bovenop doen. Er komt een inclusiemeldpunt bijvoorbeeld. Er komen drie werkgroepen die aan de slag gaan met bewustwording, communicatie, toegankelijkheid, vrije tijd en vervoer. En er is een panel van ervaringsdeskundigen, mensen die de problemen aan den lijve hebben meegemaakt.

Een nota schrijven is mooi, maar hoe bereik je dat het leven van de mensen waar het om gaat, een stukje socialer en een stukje gelukkiger wordt? Daar ging het vooral om, tijdens de bijeenkomst op 16 augustus. Een drempel is al, dat de vele goedwillende hulpverleners, vaak zelf niet tot de bovenstaande doelgroepen behoren. Soms ook, sluiten mensen met psychische problemen zich af voor alle hulp. Zij doen de gordijnen dicht en komen nauwelijks buiten. Heel belangrijk zijn hulpverleners die dicht bij de mensen staan. Dit kunnen wmo-consulenten zijn maar ook bijvoorbeeld postbodes. En misschien is een aardige buurvrouw met een kopje koffie wel belangrijker dan al het andere.

Er waren kritische opmerkingen te horen tijdens de bijeenkomst, vaak van mensen die zelf hadden meegewerkt aan de nota. Er werd gepleit voor nieuw naoberschap. Er werd gepleit voor een politiek van kleine stapjes. ‘Denk groot maar handel klein’, zei iemand heel treffend. Wethouder Joop Wikkerink zegt dat bij alles wat de gemeente doet in het achterhoofd moet zitten: wat betekent dit voor mensen met een handicap, die doof of blind zijn of niet digitaal ingesteld? Aan het einde werd de nota door de burgemeester overhandigd aan de panelleden Frank Vinkenvleugel en Koos Leber. 

De gemeente gaat twee jaar aan de slag met de nota en dan van zich laten horen. Op www.vitaalbad.nl staat een scala vaan activiteiten van verenigingen en ook waar men hulp kan vragen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant