Petra Veerbeek en Anne van Voorst. Foto: Frank Vinkenvleugel
Petra Veerbeek en Anne van Voorst. Foto: Frank Vinkenvleugel

Rouwbegeleidingsgroep met lotgenoten

Maatschappij

DINXPERLO – Medio juni gaat in het kerkelijk centrum in Dinxperlo een rouwbegeleidingsgroep van start. Voor mensen die rouwen, die een geliefde moeten missen. Petra Veerbeek, ouderenpastor, en ds Anne van Voorst zijn initiatiefnemers. Van Voorst: “We weten heel goed dat na een sterfgeval het leven van een nabestaande nooit meer hetzelfde wordt. Dat een periode van rouw onvermijdelijk is. Maar praten over je ervaringen met lotgenoten kan misschien waardevol zijn, enigszins bevrijdend zijn. Je bent niet alleen met je enorme verdriet.”

Door Karin Stronks

Er hebben zich al vier mensen opgegeven. Petra Veerbeek: “Vier nabestaanden die een heel verschillende achtergrond hebben, waarvan de persoonlijke situatie niet hetzelfde is, die ook qua leeftijd divers zijn.” Anne en Petra beseffen dat er een drempel kan zijn voor mensen om zich op te geven. “Dat kan om verschillende redenen zo zijn. Mensen voelen zich misschien bezwaard omdat het al een paar jaar geleden is dat een geliefde is overleden. Of weten zich geen raad met boosheid en andere nare gevoelens. Juist dan kan het delen van ervaringen helpend zijn. Niemand weet beter dan een rouwende, een lotgenoot, hoe het echt voelt. Dat het pijn doet. En hoe lang geleden ook, voor rouwen staat niet echt een tijd. Dat is voor iedereen anders. Maar de gevoelens van rouw zijn vaak wel vergelijkbaar.” 

Geen drempel
Anne van Voorst: “Wat betreft de locatie, het kerkelijk centrum, laat dat geen drempel zijn. Het maakt niet uit of je gelovig bent of je jezelf niet als gelovige ziet, we willen er voor alle mensen zijn die een hele moeilijke periode door moeten. Om steun te bieden, naar elkaar te luisteren.”

Binnen de rouwbegeleidingsgroep zullen persoonlijke verhalen worden verteld. Petra: “We willen een veilige plek bieden, waar in vertrouwen gevoelens en ervaringen worden gedeeld. Waar wordt geluisterd naar elkaar. En ook; mensen hoeven niet alles te vertellen, dat bepaal je zelf. We hopen wel dat mensen zich vrij voelen om dingen te delen.” 

Waardevol
Waarom een rouwbegeleidingsgroep? Anne van Voorst: “We spreken soms mensen die rouwen individueel, bieden een luisterend oor. Zelf heb ik veel ervaring met groepen, in Bredevoort ben ik lang geleden een rouwbegeleidingsgroep gestart. Mensen hebben het toen als heel waardevol ervaren om met lotgenoten te praten, veel raakvlakken te ontdekken. Er kunnen zelfs vriendschappen ontstaan, dat mensen elkaar ook na afloop nog ontmoeten, bijvoorbeeld samen gaan wandelen.”

De rouwbegeleidingsgroep is er voor mensen die langer dan drie maanden geleden een geliefde hebben verloren. “Meestal zijn er de eerste maanden na een overlijden nog erg heftige emoties bij nabestaanden, ook zijn er nog veel zaken die geregeld moeten worden. En krijgen nabestaanden in die tijd nog best veel aanloop. Na drie maanden komen mensen meestal in een andere fase van rouw terecht. Daarom nodigen we mensen uit die langer dan drie maanden geleden een naaste hebben verloren.” 

Thema’s
De eerste bijeenkomst zal in het teken van kennismaken staan, de volgende ontmoetingen zullen er aan de hand van thema’s gesprekken zijn. Van Voorst: “We hebben het over de periode voor het overlijden, hoe het afscheid is gegaan en de periode daarna. En dan, hoe ga je hiermee om, hoe leer je leven met deze situatie, met het gemis.”

“We hopen met een groepje van ongeveer tien mensen van start te gaan. Vier mensen hebben zich al aangemeld, op 16 juni gaan we van start hier bij het kerkelijk centrum van 15.00 tot 16.30 uur.”

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij ds Anne van Voorst via e-mail: annevanvoorst@hotmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant