HelenaHuis in Aalten met de replica van de grafkelder. Foto: Joop Lubbers
HelenaHuis in Aalten met de replica van de grafkelder. Foto: Joop Lubbers

Aaltense kunstenaars krijgen podium in HelenaHuis

Cultuur

AALTEN – Het HelenaHuis in het voormalige pand van smid Van Lochem is na een lange periode van verbouwen en inrichten gereed. Het museum, dat drie verdiepingen telt, is voor jong en oud prima toegankelijk, de entreeprijs is laagdrempelig, een bijzonder stuk Aaltense geschiedenis wordt er verteld. En kunstenaars uit Aalten wordt een podium geboden, elke drie maanden is een tijdelijke expositie ingericht met objecten van lokale talenten.

Door Karin Stronks

Op de tweede verdieping van het HelenaHuis exposeren momenteel drie Aaltense kunstenaars. Tot eind juli zijn de werken tentoongesteld. Wim ter Horst maakt ruimtelijk werk, voornamelijk van half vergane wortels van afgezaagde eiken. “Vooraf weet ik vrijwel nooit welke vorm het gaat krijgen. Het materiaal bepaalt hoe een object er uit gaat zien.” De beelden worden afgewerkt met bijenwas of lijnolie. “Wat je ziet is puur natuur, met de hand gemaakt.” 

Bettina Nienhaus is kunstenares, zij maakt hedendaagse schilderkunst met olieverf. Naast dieren en wildlife schilderijen maakt zij ook graag portretten, stillevens en landschappen waar lichtinval een grote rol speelt. De derde kunstenaar die exposeert in het HelenaHuis is Herman Kuenen, hij schildert sinds 2009 en is cursist bij Bettina Nienhaus. 

Er is een ruimte op de tweede verdieping ingericht waar bezoekers een film kunnen zien over het tot stand komen van de replica van de grafkelder die Henk Heijnen in 1973 in de Oude Helenakerk heeft ontdekt. 

In het bovenste gedeelte van het Helenahuis is een vaste tentoonstelling te zien van Piet te Lintum. Het betreft hier een collectie die in samenwerking met het Nationaal Onderduikmuseum en veel particulier bezit tot stand is gekomen. 

De replica van de grafkelder kan worden bezichtigd op de begane grond. Lubbers: “Hier hangen twee schilderijen, hierop staan baron en barones Hambroich en Weleveld. De baron is in de echte grafkelder in de Oude Helenakerk bijgezet. We zijn erg trots dat we deze originele doeken hier mogen tonen.” 

Een kleine ruimte met banken, ingericht met authentieke religieuze objecten uit de RK Helenakerk, kunnen gasten een film zien over de heilige Helena, de vrouw waar het HelenaHuis haar naam aan dankt. “Een bezoekje aan ons museum is beslist de moeite waard en laagdrempelig voor alle leeftijden. De verdiepingen zijn per traplift te bereiken, er staat een rollator klaar en op alle etages zijn toiletten. De collectie is uniek, een muurschildering en een serie foto’s uit de Oude Helenakerk en de RK Helenakerk zijn hier tentoongesteld. Ook Henk Heijnen heeft een ‘eigen’ hoekje voor bezoekers samengesteld.” 

Het HelenaHuis is geopend op woensdagen van 13.00 tot 17.00 uur, op donderdagen en zaterdagen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 5 euro, inclusief koffie met iets lekkers. Kinderen tot twaalf jaar gratis entree. Informatie over het HelenaHuis is te vinden op de website.


helenahuis.nl

Een deel van de tentoonstelling van Aaltense kunstenaars. Foto: Joop Lubbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant