Willy Heinen tussen zijn verzameling petten. Foto: Karin Stronks
Willy Heinen tussen zijn verzameling petten. Foto: Karin Stronks

Petten, petten en nog meer petten…

Cultuur

BREDEVOORT – In de serre van de woning van Willy Heinen (67) hangen talloze petten. Hij heeft er zo’n tweehonderd verzameld. Petten van internationale voetbalclubs, van automerken, van diverse landen zoals Nieuw Zeeland, Schotland, Pakistan, Polen, Zweden en Turkije. Willy heeft onderhand de hele wereld over gereisd. Hij vertelt: “Het begon allemaal met een petje uit Noordkaap, met flapjes voor de oren. Vanaf dat moment ben ik petjes gaan verzamelen. Heb ze gekocht of gekregen. Vrijwel elke pet heeft een verhaal…”

Door Karin Stronks

We zitten aan een grote tafel in de serre, het is lekker warm en de petten hangen boven ons aan de witte balken en aan de muren. Ze zijn vastgesnoerd met trekbandjes, als de serredeuren opengaan waaien ze niet weg. Er zijn geborduurde exemplaren, petten met kraaltjes, petten met flapjes voor over de oren, petten met grote en kleine kleppen, kleurrijke petjes, effen petten, een kapiteinspet, een Turkse fez. Willy zet zijn eerste pet op, deze komt uit Noordkaap. “Hiermee is het allemaal begonnen, met deze pet met flapjes om over de oren te trekken. Het leek me leuk om petten te verzamelen. Heb zo ongeveer de hele wereld over gereisd en overal probeerde ik een petje te bemachtigen. Heel veel gekregen en ook wel gekocht. Het is een leuke hobby!” Als 7-jarige vindt hij petten al interessant. Willy grijnst: “Deze foto is gemaakt op Koninginnedag in 1963, ik was toen zeven!”

Vrijwel elke pet heeft zijn eigen verhaal. “Deze komen uit Suriname, daar ben ik pas geweest. Heb er een jongen leren kennen die me heeft rondgeleid, wegwijs gemaakt.”
Zijn mooiste en belangrijkste pet hangt op zijn slaapkamer, boven het bed. Het is een aandenken aan de Nijmeegse vierdaagse. “Hier ben ik heel zuinig op. En op dit kruisje ook… Ik moest afvallen en ben gaan wandelen. Vier keer vijftig kilometer in Nijmegen was het resultaat! Daar ben ik inderdaad erg trots op.”
Hij wijst op meerdere petten uit Turkije. “Deze heb ik gekregen van het hoofd van de narcoticabrigade van Ankara! En deze twee van vrienden uit Turkije, daar ben ik mee uit eten geweest.”
Willy laat een foto zien op zijn mobiel, hij schudt iemand de hand. “Dit is de Tweede Man van Pakistan!” De pet die bij dit verhaal hoort bevat een prachtig borduursel.

Een rond gehaakt petje in de kleuren rood, zwart, geel en groen komt uit Gambia. “Ik ben meerdere keren in Gambia geweest. Voor project Gaan voor Gambia hebben we een gift gedaan voor het realiseren van een keuken. Ook dit police petje heb komt hier vandaan.”
Tijdens een reis via Honkong naar Nieuw Zeeland tikt de verzamelaar ook mooie petjes op de kop. Aan de Zwarte Zee scoort hij een Tokat, een zelfgehaakt petje. Bijzondere kleurrijke petten wijst hij aan, deze verschillende modellen komen uit Turkije. Met een lach: “In het gemeentehuis van Tasjkent, Turkije, heb ik een gesigneerd boek en een pet gekregen. Kun jij dit lezen?” Een petje uit Polen is in zijn bezit gekomen als Willy te gast is op een bruiloft bij kennissen. “Dat was in de partnerstad van Aalten, Lublin.”

Heeft Willy nog petjes, ofwel reizen, op zijn bucketlist staan? “Ja onderin Italië, Sicilië, ben ik nog niet geweest maar misschien is dat niet zo verstandig. Dit land staat niet erg bekend om de veiligheid… Ierland en Australië zou ik ook nog graag bezoeken.”
Hoe kan het dat Willy zoveel kennissen opdoet over de hele wereld? “Tja, ik praat makkelijk, leg vaak snel contacten. Dat zou een reden kunnen zijn!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant