Foto: Foto:

Vreemd

  Column

In mijn werk als verhuurmakelaar ontmoet ik verschillende mensen. Met de één heb je een leukere ontmoeting dan met de ander. Met sommige klanten kun lastig praten. Dat komt omdat er soms geen klik is, of dat sommigen andere waarden en normen hebben waardoor praten een ding apart is. Maar er zijn ook klanten die de taal niet machtig zijn. Dat is niet erg, dat is een uitdaging.

Zo kom ik regelmatig in contact met statushouders. Dit zijn asielzoekers die een status hebben ontvangen. Zij mogen blijven in ons land. De gemeente zorgt dan samen met de corporatie dat zij een woning krijgen. Tijdens deze sleuteloverdrachten merk je wat er op zo'n iemand af komt. Als ze al een beetje Engels praten, is het fijn. Maar meestal niet. En dan moet je dus maar uitleggen wat er van hen verwacht wordt. Met handen en voeten. Dat levert leuke taferelen op. De humor heeft geen taal nodig, die snapt iedereen.

Onlangs ontmoette ik een Syrisch gezin. Zij wilden graag van woning ruilen met een andere Syrische familie. Van Doetinchem naar Brabant. Waarom? Omdat daar familie van hen woont. En de familie van de Brabanders zat weer in Doetinchem. Mooie oplossing. Want er wordt aan een asielzoeker niet gevraagd: waar wil je wonen? Zij vluchten met hun hele hebben en houwen naar dit kikkerlandje. Blij dat ze uiteindelijk een status krijgen. Daarna komt het besef pas dat zij hier hun leven weer moeten opbouwen. Dat wil je het liefst met familie en vrienden om je heen.

De gastvrijheid is enorm. Ik werd aan tafel gezet. Ik werd overladen met koffie met veel te veel suiker en melk. Dat vragen ze niet, nee dat zat er al in. Maar hoe onvriendelijk is het om dit te weigeren? Dus veel te zoete koffie vergezeld met een schaal vol koekjes, nootjes en andere lekkernij. En dat op een gewone doordeweekse werkdag. Ik ben thuis al blij als ik ergens een droog biscuitje uit een trommel kan toveren, in de hoop dat die niet te veel is uitgedroogd. In Nederland krijg je er hooguit ééntje, uit een trommel waarvan de deksel direct na aanbieding er weer op gaat. Zo hebben we nog genoeg wat we van elkaar kunnen leren.

Meer berichten