Logo aaltenvooruit.nl


De Aaltense synagoge ontving 58 senioren uit Dortmund. (Door een communicatiestoornis helaas slechts een archieffoto -red).
De Aaltense synagoge ontving 58 senioren uit Dortmund. (Door een communicatiestoornis helaas slechts een archieffoto -red). (Foto: PR)

Bijzonder bezoek uit Dortmund voor Aaltense Synagoge

Het was een bijzondere dag voor de Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge. Een bus met 58 senioren uit Dortmund (Dui), kwam naar Aalten voor een rondleiding door het Nationaal Onderduikmuseum een bezoek aan de Synagoge en een wandeling langs enkele Stolpersteine die in Aalten zijn gelegd. Tussen de middag werd er gezamenlijk geluncht bij Elim. Een geslaagd bezoek, zowel voor de bezoekers als voor de organisatie.

(door Erwin Wamelink)

AALTEN - "Het was een flinke operatie maar we zijn heel erg tevreden over het resultaat. Na ons idee waren onze gasten uit Dortmund ook content over de ontmoeting. Het is altijd afwachten hoe zo'n dag verloopt. Het zijn mensen die behoorlijk op leeftijd zijn en een busreis van een paar uur achter de rug hebben. Je wilt liever het programma niet omgooien en tijd verliezen maar als de omstandigheden daarom vragen heb je geen keuze, dit was gelukkig helemaal niet nodig", zegt Hugo Kuiper van Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge. Kuiper houdt zich voornamelijk bezig met het geven van rondleidingen. Ook over de taalbarrière waren vooraf nog enige zorgen. "Een groot deel van onze gasten komt uit de voormalige Sovjet Unie, zij spreken voornamelijk Russisch. Door de aanwezigheid van enkele goede tolken was ook dit geen probleem."

Familie Lewy
De Aaltense Synagoge heeft een sterke band met Dortmund. Dit komt voornamelijk door de familie Lewy. Het Joodse gezin Lewy bestaande uit; vader Albert, moeder Friederike en dochter Berta Mathilde, zat ondergedoken op de Hogestraat 55 in Aalten. In de Tweede Wereldoorloog werden zij allen opgekapt en vermoord door de nazi's. Het gezin was afkomstig uit Dortmund.

"Het persoonlijke oorlogsverhaal dat Sallo van Gelder (Voorzitter van de Nederlands Israëlische Gemeente in Aalten) heeft verteld maakt altijd enorm veel indruk op bezoekers." Van Gelder werd op heel jonge leeftijd opgepakt door de nazi's maar wist op het treinstation van Amsterdam op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen door onder een rok van een non te kruipen. Deze non heeft hem terug naar zijn onderduikadres gebracht. Na de oorlog werd hij weer herenigd met zijn ouders en broer.

Veel rondleidingen
Hugo Kuiper: "Wij geven zo'n veertig rondleiding per jaar. Meestal melden groepen zich bij ons aan, dus we hoeven er zelf weinig reclame voor te maken. Voor mij is het heel erg belangrijk om de geschiedenis in leven te houden en de verhalen over het Joodse volk te blijven vertellen. Toevallig waren er deze week nog twee groepen uit Dortmund. Hoewel we ook veel groepen met jongeren rondleiding, neem het aantal Nederlandse jongeren die hier komen af. Dat is erg jammer, hopelijk neemt het aantal in de toekomst weer toe.''

Na het bezoek aan Aalten zijn de bezoekers uit Dortmund afgereisd naar Enschede om daar een bezoek te brengen aan de synagoge.

Meer berichten
Shopbox