<p>Essi&euml;n Bassey. Foto: Gwen Frehe FOTOFREHE</p>

Essiën Bassey. Foto: Gwen Frehe FOTOFREHE

Essiën uit Aalten geselecteerd voor Oranje O16

AALTEN – Essiën Bassey is net vijftien als hij bericht krijgt van de KNVB dat hij voor het Nederlands Elftal O16 is geselecteerd. Er staat een toernooi in Spanje op het programma voor de geselecteerde spelers. Moeder Muriël heeft de reis al geboekt voor haarzelf en oma als ze een paar dagen later horen dat het voetbalevenement niet door kan gaan vanwege de coronaregels. “Er staan twee wedstrijden tegen België O16 op het programma maar het is ontzettend jammer dat het toernooi in Spanje is gecanceld”, aldus Essiën. Moeder Muriel: “Als we de reis niet kunnen annuleren gaan we toch maar gewoon…” 

Door Karin Stronks

Hij is net een uurtje thuis na een lange dag in Doetinchem. Krullend haar, donkere ogen, een atletisch figuur, vriendelijk en rustig beantwoordt Essiën de op hem afgevuurde vragen. Af en toe verschijnt een glimlach op zijn gezicht en in zijn ogen. Hij traint vijf keer per week bij De Graafschap, ook krachttraining. “Bijvoorbeeld ‘planken’ en opdrukken”, vertelt hij. “Ik vind dat niet zo leuk dan voetballen maar het hoort erbij.” ’s Morgens om zes uur gaat de wekker, Essiën gaat bijtijds met de trein naar Doetinchem. “Eerst naar school, ik zit op het Vmbo, sector Zorg. Daarna trainen. Meestal ben ik rond zeven uur ’s avonds thuis.” Op zaterdag staan competitiewedstrijden op het programma. “Hoe laat ik naar bed ga? Meestal ga ik om negen uur naar boven, maak soms nog wat huiswerk en val vrij snel in slaap.” 

”Vrijdags hebben we training en voorbespreking voor de komende wedstrijd. Maandags trainen we ook en dan wordt de gespeelde competitiewedstrijd geëvalueerd. Wat goed ging, wat beter kan. We spelen tegen clubs als FC Utrecht, ADO Den Haag en Excelsior. Of ik wel eens zenuwachtig ben? Ja, altijd wel voor een wedstrijd, dat voel ik in mijn buik. Maar als we met de warming up beginnen is het eigenlijk al over.” Op de vraag of hij wel eens een dag vrij heeft luidt het antwoord: “Zondags meestal. Maar dan ga ik voor mezelf nog wat trainen. Werken aan mijn ‘verbeterpunten’. Oefenen met mijn linkerbeen bijvoorbeeld.” Hij heeft een vriendin die erg trots is op hem. Moeder Muriel: “Zij komt uit een voetbalgezin en begrijpt hoe het werkt.” 

De voetbalcarrière van Essiën begint als hij op driejarige leeftijd bij de AZSV Voetbalschool gaat spelen. Onder de bezielende leiding van coördinator Wilma Schokkin en haar team spelen Essiën en zijn één jaar oudere broer de minicompetities. Of zijn talent toen al opviel? Essiën: “Nee niet echt. Het was gewoon voor mijn plezier en niet heel serieus. Toen ik naar de F-afdeling ging kwam ik vrij snel in de F1 selectie van Sjaak Wiendels.” Zijn broer Etim wordt al vrij snel gescout door De Graafschap. Muriel glimlacht: “Ik weet nog dat Essiën aan mij vroeg ‘komen ze mij ook scouten?’.” 

Als Essiën van de E pupillen naar de D gaat is het zover, hij mag de overstap maken naar De Graafschap. Hij zit dan in groep 7. Een klasgenoot van hem zit dan bij FC Twente. “In de klas vonden ze het wel leuk! Voetballen is gewoon heel leuk, nog steeds. In het begin moest ik wel wennen, van twee keer naar vier keer per week trainen.” Ook het reizen kost tijd. “Mijn vader of opa brachten me naar Doetinchem en haalden me weer op. Een training duurt anderhalf tot twee uur per keer.” 

Bij de KNVB is hij al snel in beeld. Op jonge leeftijd wordt hij uitgenodigd voor het spelen van KNVB regiowedstrijden. “Vorig jaar ben ik geselecteerd voor Oranje O15 maar door coronamaatregelen ging toen het hele seizoen niet meer door. En nu is ook het toernooi in Spanje gecanceld. Pech ja. Er is een alternatief programma geregeld door de KNVB, we spelen twee wedstrijden tegen België O16.” Zijn positie is rechtsback. Heeft Essiën een idool? “Ja, Hakimi en Dumfries. Zij spelen op dezelfde manier en positie als ik. Veel rennen, opkomen, duels winnen, terug verdedigen. Wat mijn doel is? Profvoetballer worden en uitkomen voor het ‘grote’ Nederlands Elftal.” Hij is fan van Engels en Duits voetbal. Voorlopig vindt hij het voetballen nog ontzettend leuk. En hij kijkt uit naar het KNVB programma van de komende week. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden