Foto: collectie Leo van der Linde, met dank aan Gerry Westerveld

Foto: collectie Leo van der Linde, met dank aan Gerry Westerveld

Oplossing zoekplaatje

Algemeen

AALTEN - Het zoekplaatje toonde een foto van de familie Prinzen uit IJzerlo. Deze familie emigreerde in 1955 naar Argentinië. We kregen een aantal reacties.

Herman Prinzen kreeg in november 1954 het verzoek van de heer Kämink om eens te kijken of emigratie naar Argentinië een optie was voor de familie Prinzen. Meneer Kämink is hoofdbestuurslid van de christelijke emigratiecentrale. Bij de Protestants Christelijke school in Argentinië was een internaat, waarvoor men een conciërge zocht. De heer Kämink dacht dat dit wel iets was voor de familie Prinzen. De heer Prinzen was boer, maar ook al tien jaar lang conciërge geweest van het gemeenschapshuis in IJzerlo. Het leek de familie een uitdaging om te emigreren naar Argentinië. Hier waren mogelijkheden om er zijn bedrijf uit te breiden. Men besloot om de stap te wagen. De heer Prinzen werd er conciërge van een internaat. Deze stond vijftig meter van de school en tien minuten van de kerk. Men kwam dus niet in een onbewoonde streek. Men kwam terecht in Tres Arroyos, een plaats met veel immigranten. In het internaat verbleven zo'n tachtig kinderen. De afstand van huis naar school was voor deze kinderen te groot om dagelijks af te leggen. Daarom blijven deze van april tot december in het internaat. Het gezin Prinzen telde zeven kinderen.

Later zijn in Argentinië nog twee kinderen geboren. Twee van de dochters van de familie gingen in Tres Arroyos werken. De ander bleef thuis om moeder te helpen. De anderen gingen naar school of bleven thuis omdat ze nog te jong waren voor school. De familie vertrok rond april 1955 naar Argentinië. Later zijn vier kinderen van het gezin teruggekeerd naar Nederland. Rina Tuenter-Brethouwer wist het volgende te vertellen: "Ik heb zozeer geen herinnering aan de hele familie Prinzen, maar wel aan dochter Hanny. Ze ging, net zoals ik, naar de Huishoudschool aan de Haartsestraat in Aalten. Ze zat weliswaar niet in mijn groep, maar ik heb goede herinneringen aan haar. Ik vond dat zo bijzonder, dat Henny voor mijn gevoel, zo opeens uit IJzerlo verdwenen was. Als het land Argentinië genoemd werd in het nieuws, dacht ik aan haar. Ze was toch wel geregeld in mijn gedachten. Het heeft heel wat jaartjes geduurd voor dat ik weer iets van haar hoorde. Naar aanleiding van een artikel in Aaltens Nieuws in april 2015 heb ik contact met Henny opgenomen. Ze was zeer verrast dat ik contact opnam. Vanaf die tijd heb ik regelmatig contact met Henny en kunnen we via Messenger, van alles uitwisselen van ons leven, zij in Argentinë en ik in Nederland."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant