Marleen Hoftijzer kijkt wat werk betreft tevreden terug op het afgelopen jaar. Foto: Joyce Cuunders

Marleen Hoftijzer kijkt wat werk betreft tevreden terug op het afgelopen jaar. Foto: Joyce Cuunders

Marleen Hoftijzer op zoek naar het geheim achter werkgeluk

Algemeen

ACHTERHOEK - Wat vinden we belangrijk in onze baan? Waar halen we ons werkgeluk vandaan? Dat zijn vragen die deze coronaperiode regelmatig opborrelen bij Marleen Hoftijzer (32). De filmmaker en fotograaf pendelt tussen Breda en de Achterhoek voor haar werk en ziet dat de nodige branches geheel tot stilstand zijn komen te liggen, maar ook dat veel mensen ‘gewoon’ door blijven werken. Nadat de Aaltense eerder met haar project Can I Come Over? onderzocht wat thuis voor mensen wereldwijd betekent, wil ze in de toekomst graag ontdekken hoe belangrijk werk kan zijn.

Door Gerwin Nijkamp

Zelf kijkt ze terug op een heel gek jaar, vertelt ze. “Qua werk was 2020 voor mij het beste ooit. Ik was vooral heel blij met het soort werk dat ik mocht doen.” Geen reden tot klagen dus, maar zo beseft ze: “Als dertiger zonder kinderen is het misschien wel gemakkelijker dan wanneer je naast je baan je kinderen les moet geven. En ik was als ZZP’er al gewend om alleen en zelfstandig te werken.” 

Marleen werkte het afgelopen jaar onder meer als social media-redacteur bij Omroep Gelderland, nam filmpjes op voor het project Een Nieuwe Tijd – Wederopbouw in de Achterhoek en Achterhoek onderneemt duurzaam. Bijzonder was haar samenwerking met de Achterhoekse mediapersoonlijkheid Frans Miggelbrink en het Doetinchemse videobedrijf MediaCows om ondernemers te helpen bij het organiseren van webinars. Veel bedrijven merken dat presentaties met steeds dezelfde gezichten in de vele Zoom-meetings niet altijd meer het gewenste effect hebben op klanten en medewerkers, vertelt de Achterhoekse storyteller. “Wij helpen het interessanter te maken door bijvoorbeeld filmpjes op te nemen die tijdens presentatie getoond kunnen worden. Daar wordt heel enthousiast op gereageerd.”


Onderweg met Frans Miggelbrink. Foto: Marleen Hoftijzer

Achterhoekers zijn loyaal
Voor de Achterhoekse opdrachtgevers opereerde ze vooral vanuit haar ouderlijk huis in Aalten. In Breda heeft ze haar eigen appartement van waaruit ze een eveneens heel diverse klantenkring bedient. Toch merkt ze wel degelijk verschillen tussen beide regio’s. “De mensen zijn in de Achterhoek wat loyaler, de relaties sterker”, merkt Marleen. “Waar men in de grote stad eerder geneigd is om zich heen te kijken, blijven klanten hier bij je als ze tevreden zijn.”

Wat haar in coronatijd ook opviel, is hoeveel mensen door blijven gaan, waar mogelijk natuurlijk. Waar een wil is, is een weg. “Op veel offertes kreeg ik een akkoord, zonder dat ik die klant ooit in het echt had gezien”, legt de bereisde filmmaker uit. “Dat is elders in de wereld echt wel anders. Ik ben in landen geweest waar je eerst met iemand uit eten moet voor men tot zaken overgaat.”

Marleen reisde de hele wereld over om te ontdekken wat thuis voor mensen betekende. Toen al merkte ze dat werk daarin ook een belangrijke rol in kan spelen. “Aziaten kom je overal ter wereld tegen”, zo viel de reisluchtige Achterhoeker op. “En in Australië zag ik veel expats uit Scandinavië en Duitsland, maar veel minder Nederlanders dan ik had verwacht.”

Haar vermoeden is dat we het in Nederland ten opzichte van veel andere landen erg goed hebben en daarom minder snel bestaande banden verbreken. “De kans dat we het elders beter krijgen, schatten we misschien lager in. Daarom nemen we op dat gebied waarschijnlijk minder risico’s.”


Met Bennie Jolink en Jantien Klein Ikink. Foto: Marleen Hoftijzer

Keuzestress versus geluksmomenten
Bij tijd en wijle denkt Marleen wel eens dat we het misschien té goed hebben. “We sneeuwen soms helemaal onder in de keuzes die we kunnen maken.” En dan zijn er ook nog eens een heleboel coaches die je op weg kunnen helpen naar een gelukkige baan. “Maar wát maakt nou dat iemand tevreden is met z’n werk?”, vraagt de 32-jarige zich af. “Ik las een onderzoek waaruit bleek dat mensen met een baan als kapper, schoonheidsspecialist of loodgieter veel werkgeluk ervaren. Dat zou komen doordat zij meerdere keren op een dag ervaren dat ze iemand hebben geholpen.”

Zo ontstond bij Marleen het idee om een serie vlogs te maken over mensen met (bijzondere) beroepen. Ze volgde in Brabant onder meer een bestrijder van muskusratten, een koeieninseminator en een overledenenverzorgster. De video’s werden gepubliceerd op de sites van onder andere BN/De Stem en het Brabants Dagblad en zijn ook te vinden op haar eigen site.

Na corona
Het bracht haar nieuwe inzichten over wat werk voor iemand kan betekenen en maakte haar nog nieuwsgieriger. “Ik ben bijvoorbeeld ook heel benieuwd wat de effecten van deze coronacrisis op het werk zullen zijn. Gaan we echt minder reizen voor ons werk omdat gebleken is dat dit niet altijd nodig is? En blijven we massaal thuiswerken of gaan we liever weer naar kantoor?”

Vragen waar de video- en documentairemaakster graag antwoorden bij wil zoeken. “Het lijkt mij vooral heel erg interessant om de verschillen en verhoudingen wereldwijd in beeld te brengen, maar daar zal het dit jaar nog wel niet van komen. Hopelijk snel in de toekomst.”

www.marleenhoftijzer.com

Dit artikel is afkomstig uit de Achterhoek Vacaturekrant die deze week bij alle weekbladen van Achterhoek Nieuws is verspreid. Kijk ook op www.achterhoekvacature.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant