Dirigent Egbert van Groningen aan het werk tijdens een repetitie vanaf zijn thuisstudio in Wierden.  Foto: Mathijs Roelofsen
Dirigent Egbert van Groningen aan het werk tijdens een repetitie vanaf zijn thuisstudio in Wierden. Foto: Mathijs Roelofsen

Eendracht Aalten slaat zich creatief door lockdown

Algemeen

AALTEN - De harde lockdown zet een streep door bijna alles. Een orkest vormen, samen muziek maken op repetities, muzieklessen: het kan allemaal niet doorgaan. Althans niet in de normale vorm. Toch gaat Eendracht Aalten door en zoekt de club al maanden naar creatieve invullingen om elkaar online te blijven zien. Zo zijn er online repetities, gezellige avonden online en natuurlijk online muzieklessen.

Het clubgebouw De Opmaat ligt er al weken wat verloren bij. Op de plek waar normaliter elke dag muziek gemaakt wordt, is nu geen muzikant te vinden. Thuis gaan de instrumenten uit de koffers en bereiden de muzikanten zich voor op het moment dat het wél weer kan. Wanneer dat is, is natuurlijk nog onduidelijk. De goed bezochte online repetities houden zowel de jeugdorkesten als de fanfare wekelijks scherp. Ze dragen bovendien bij aan het clubgevoel dat door corona niet onverminderd is en geven de muzikanten een welkome afleiding. Voorzitter Peter Kraaijenbrink: “Het liefst willen we natuurlijk samenzijn en repeteren, een online repetitie haalt dat gemis niet weg. Dat wat onze passie is, is in geen enkele online vorm mogelijk. We kijken daarom vooral naar wat er online dan wél mogelijk is. Als we dat doen, hebben we samen een fijne, muzikale avond en dat is welkom in een tijd als deze.”

Corona-challenges en luistersessies
In de eerste lockdown vorig jaar startte de club de online repetities. Dat inloggen en ‘online gaan’ was natuurlijk lang niet voor iedereen even gebruikelijk, maar inmiddels lukt het van acht tot vierentachtig jaar om aanwezig te zijn via het scherm. De invulling van de repetitie heeft een goed doordachte vorm. Peter: “Waar we in de opstartfase eerst even bezig waren met het ervoor zorgen dat we vooral ‘iets’ deden, kijken we nu vooral naar het gevarieerd en boeiend houden van dat wat we aanbieden. Natuurlijk blijft muziek de verbindende factor.” Tijdens de repetitieavonden verzamelen de muzikanten zich op het gebruikelijke tijdstip in een Zoomsessie. Op de repetities van het opleidingsorkest wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan de ademhalingstechniek, wordt er een interactieve quiz gespeeld of gaat de jeugd de strijd met elkaar aan in het spelen van de langste noot. Op de woensdagavond komt de fanfare samen voor luistersessies, zijn er speciale Corona-challenges waarmee men thuis wordt uitgedaagd om met een werk aan de slag te gaan, wordt er theorie gedeeld, zijn er quizen en meer dan dat. Peter: “We worden steeds creatiever. Vaste rubrieken keren terug en er komen onderdelen bij. Komende woensdag is arrangeur Luc Vertommen te gast en mogen we hem vragen stellen. Stuk voor stuk dingen die we anders niet zouden bedenken, maar die voor ons als orkest wel ontzettend interessant zijn.”

Van dirigent naar online regisseur
De dirigenten van de club ontpopten zich in de afgelopen tijd tot ware inspirators op afstand. Peter: “We hebben het geluk dat we dirigenten hebben die dit goed oppakken. Met verve. Zo heeft de dirigent van de fanfare Egbert van Groningen een complete studio thuis. De online avond loopt volledig onder zijn regie. Ga er maar aan staan. Van voor een orkest, naar vanaf huis een online meeting regisseren. Een invulling daarvoor bedenken die op afstand kan is al een uitdaging, maar vergeet ook de techniek niet. Schermen delen, vragen beantwoorden, ervoor zorgen dat alles goed te volgen is. Wij kunnen wel bedenken dat we online door willen gaan, het moet ook nog kunnen. Gelukkig kan dat. Almer Zijlstra, dirigent van onze jeugdorkesten, was net bij ons begonnen. Hij heeft zijn muzikanten welgeteld 1 keer gezien ‘in het echt’. Toen kwam de harde lockdown. Toch lukt het hem om een sfeervolle avond te verzorgen met chemie. Superknap!” Ook de aan de club verbonden muziekleraren werken allemaal op hun eigen wijze vanaf thuis. Peter: “Het is natuurlijk niet ideaal, maar al deze tijd niks doen is nog veel minder ideaal. Dan staat de ontwikkeling van de muzikanten ook stil. Dat is natuurlijk zonde en gelukkig niet nodig. Ook de theorie-examens gingen bijvoorbeeld de afgelopen week door, allemaal via het scherm.”

Uitkijken naar meer
Dat de verbinding onderling groot is, blijkt elke repetitie. Leden kletsen bij en houden samen de moed erin. De muzikanten zien elkaar graag en het liefst natuurlijk zonder scherm en vooral met instrument. Er is voor iedereen veel moois om naar uit te kijken want de fanfare bestaat komend najaar 125 jaar. Peter: “Ergens gaan we de schade natuurlijk inhalen met veel feest en ontzettend veel fanfaremuziek. Het voelt goed om gezamenlijk daarop te focussen. We weten allemaal dat dit voor nu het hoogst haalbare is, maar dat neemt niet weg dat we snoeihard uitkijken naar meer. We weten na deze tijd maar al te goed hoe graag we eigenlijk dat orkest zijn samen en hoe blij repetities en concerten ons maken.”

Pien Roelofsen (9) speelt op haar bugel tijdens de online repetitie van Get Started. Foto: Mathijs Roelofsen
Via een gedeeld scherm bekijkt iedereen vanaf huis de inspiratie-filmpjes. Foto: Mathijs Roelofsen
De online repetities bevatten natuurlijk interactie via bijvoorbeeld een quiz. Foto: Mathijs Roelofsen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant