Trompettisten van Eendracht Aalten tijdens een repetitie in het begin van dit jaar. Foto: PR
Trompettisten van Eendracht Aalten tijdens een repetitie in het begin van dit jaar. Foto: PR (PR )

Eendracht Aalten start orkestklas voor volwassenen

AALTEN - Eendracht Aalten breidt haar muzikale aanbod voor volwassenen uit. Muzikanten in spe komen vanaf september in de orkestklas van KLI(N)KT samen om te proberen, leren en musiceren. De vereniging wil op de meest laagdrempelige wijze mensen kennis laten maken met de boeiende en bloeiende wereld van blaasmuziek en -instrumenten. De verenging bouwde de formule op onder de gedachte dat als het klikt het klinkt.

KLI(N)KT laat volwassen comfortabel kennismaken met blaasmuziek. In een kleine groep gaan zij samen met andere nieuwelingen in muzikantenland aan de slag. Ze maken kennis met instrumenten, zetten de eerste stappen met het lezen van het notenschrift en gaan meteen samen muziek maken. Door samen te spelen leren de deelnemers van elkaar, motiveert men de ander en ontwikkelt men zich op een constructieve en positieve manier tot muzikant. Voorzitter Peter Kraaijenbrink: “Als volwassene een instrument bespelen is spannend en kost uiteraard tijd. Als je nooit eerder in een orkest speelde is dat nieuw en aan nieuwe dingen moet je wennen. Door het plezier binnen KLI(N)KT en je eigen portie motivatie gaat de tijdsinvestering je met gemak af. Je zit bovendien samen met anderen in hetzelfde zogeheten schuitje. Door jouw ervaringen en leermomenten te delen met anderen, maak je samen meer meters.”

Bij KLINKT spelen leeftijd en ervaring geen rol. Blanco instappen is geen probleem. Wie al wel ervaring heeft en deze kennis graag opfrist, kan dat ook via KLI(N)KT. Men krijgt dan een eigen aanpak die past bij de al aanwezige kennis. Men raakt weer vertrouwd in samenspel en werkt zo samen met anderen aan deelname aan een van de orkesten.

De dirigent van KLI(N)KT is Tjeerd Nijhof. Tjeerd weet als geen ander hoe je muziekles verpakt in een actieve repetitie. Hij neemt de muzikanten mee en brengt naast informatie de passie voor muziek over. Tjeerd: “KLI(N)KT is niet alleen informatief, maar ook begeleidend. Begeleidend in de zin van dat we met elkaar de muzikanten in onszelf ontdekken. Wat voor een instrumenten kan ik bij deze fanfare bespelen, wat ligt me, wat weet ik al, wat leer ik allemaal en hoe ziet die weg er uit? Ik kijk er naar uit om met de deelnemers de antwoorden te zoeken op deze vragen.”

De orkestklas van KLI(N)KT komt tien weken achter elkaar samen op de maandagavond vanaf 19:30 uur. Men repeteert in het clubgebouw van Eendracht Aalten aan de Nijverheidsweg. Na die tien weken gaat een deelnemer misschien wel muzieklessen volgen bij een docent naar keuze. De duur van een eventuele doorstroom naar een van de orkesten is afhankelijk van ervaring en wensen. Men blijft sowieso samen met de andere instappers, zij-instromers en herintreders muziek maken in de orkestklas. Peter: “Niets moet, alles mag. Wij willen als fanfare iedereen zo goed mogelijk muziek leren maken, maar de muzikant bepaalt het tempo. Het gaat er om dat iedereen zich op zijn of haar eigen wijze plezierig ontwikkelt. We willen niet alleen naar een einddoel toewerken, maar vanaf het eerste moment leuke repetities hebben met de groep nieuwelingen.”

Wie overtuigd is dat dit wel iets voor hem of haar is, kan zich aanmelden via info@eendrachtaalten.nl. Wie nog twijfels, vragen of drempels heeft waar hij of zij overheen moet, kan ook z'n gegevens mailen naar dit mailadres dan neemt Eendracht Aalten telefonisch contact met je op.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden