Uitgeschakelde Shermantank in Megchelen. Foto: J.H. Deunk
Uitgeschakelde Shermantank in Megchelen. Foto: J.H. Deunk

Presentatie Jaarboek Achterhoek en Liemers

Algemeen

Bevrijding in 1945 centraal in 43ste editie

MEGCHELEN - Bevrijding in 1945, is het thema tijdens de presentatie van Jaarboek Achterhoek en Liemers, nummer 43. Die vindt plaats op vrijdag 29 november van 15.30 tot 16.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur) in de kerk in Megchelen. Net zoals het jaarboek zelf staat ook een lezing van Ad van Liempt in het teken van die historische gebeurtenissen.

De nieuwste editie van het Jaarboek Achterhoek en Liemers, nummer 43, staat in het teken van 75 jaar bevrijding. In elf artikelen wordt beschreven wat er aan de bevrijding van de Achterhoek en Liemers voorafging. Hoe vochten de geallieerden zich eind maart 1945 via Megchelen het Nederland van boven de Rijn in; hoe ontwikkelde de strijd zich verder en hoe doorstond de bevolking in verschillende plaatsen in de regio de laatste oorlogsdagen. Vanuit diverse invalshoeken en door middel van persoonlijke getuigenissen, deels uit dagboeken, wordt de beleving van de bevrijding belicht. Lang niet overal was sprake van euforie en van feestende menigten. Verlies en verwoesting drukten de vreugde. Het laatste artikel van het Jaarboek is gewijd aan de problematiek rondom de wederopbouw.

Peter Bresser geeft tijdens de presentatie herinneringen weer aan de bevrijding van Megchelen en omstreken. Het eerste exemplaar van het jaarboek wordt overhandigd aan de oud-burgemeester van Gendringen, Louis Peters. De presentatie vindt plaats in de Sint-Martinuskerk, Pastoor Mölderstraat 2 in Megchelen.

Het jaarboek is tijdens de presentatie te koop en daarna bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, de boekhandel in de regio of te bestellen via www.achterhoekseboeken.nl. De prijs is 19,95 euro.

Iedereen is welkom. Belangstellenden wordt wel verzocht zich vooraf aan te melden via mail: info@ecal.nu of telefonisch: 0314-787078.
De publicatie van het Jaarboek is mogelijk gemaakt door de Meester H.J. Steenbergen-stichting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant