De mannen van De Gazen Boterham met de herkenbare bordjes voor de route. Foto: Eva Schipper
De mannen van De Gazen Boterham met de herkenbare bordjes voor de route. Foto: Eva Schipper

Snorrentocht in aantocht

Algemeen

AALTEN – De zangers van De Glazen Boterham zetten zich in de maand november in voor de mondiale actie Movember. Deze stichting vecht voor de gezondheid van de man. De Glazen Boterham toont de inzet op verschillende manieren. Zo laten de mannen van de zanggroep deze maand hun snor groeien, en verder organiseren ze activiteiten om geld bijeen te brengen. Op zondag 1 december is er bijvoorbeeld een wandeltocht voor hun goede doel: de Snorrentocht.

Door Eva Schipper

Inmiddels is De Glazen Boterham al op de helft van hun actiemaand. De snorren zijn al aardig aangegroeid en de voorbereidingen voor de uitdagingen zijn in volle gang. Afgelopen zondag zongen de mannen dertig liedjes: voor iedere dag in november één nummer. De opbrengst van die actie wordt later bekend gemaakt. De volgende uitdaging staat gepland op zondag 1 december. Dan vindt de snorrenwandeltocht plaats. Starten kan tussen 9.00 en 12.00 uur bij de Ahof. Deelnemers kunnen kiezen uit een route van zes of van twaalf kilometer. De route wordt aangegeven met speciale bordjes: met een snor erop. Deelname aan de tocht kost 5 euro per persoon. Dit bedrag gaat uiteraard naar Movember. De wandelroute voert oor het buitengebied van Aalten. Er is ook een pauzeplek: het Karpermeer. Hier krijgt men koffie of thee. Bij terugkomst krijgt iedereen soep, aangeboden door Spar Bredevoort. "We zijn als organisatie erg blij met de samenwerking van verschillende partijen. Daar zijn we echt dankbaar voor." Vorig jaar deden er 150 mensen mee met de actie. "Er kwamen toen zelfs mensen uit andere plaatsen, zoals uit Heemstede en Duiven."

De mannen benadrukken hoe belangrijk het is om het onderwerp van de actie onder de aandacht te brengen en erover te praten. Movember zet zich bijvoorbeeld in voor onderzoek naar prostaat- of teelbalkanker en voor steun aan mannen met die ziekte. "Je roert deze onderwerpen niet zo makkelijk aan. Misschien uit schaamtegevoel. Je praat er niet makkelijk over. We denken dat vrouwen dit schaamtegevoel minder hebben. We hopen dat we deze ernstige onderwerpen op een leuke manier onder de aandacht kunnen brengen." De mannen geven aan dat deze stichting vrij onbekend is bij mensen. Veel mensen weten wel dat sommige hun snor in de maand november laten staan, of juist weghalen, maar waarom, dat is minder bekend. "Bijna niemand weet de achterliggende gedachte. We hopen dat we voor wat meer bekendheid van Movember kunnen zorgen."

Aanmelden voor de Snorrentocht kan via Gerardnijman@live.nl of via Theostronks@upcmail.nl. Ter plekke aanmelden kan ook wel, maar voor de organisatie is het in verband met de voorbereiding gemakkelijker als men zich vooraf aanmeldt. "We hopen op mooi weer en grote deelname! Graag tot zondag 1 december!", aldus De Glazen Boterham.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant