De wethouders Te Lindert en Schepers en Leontien Witjes van Staring NME hebben de contracten ondertekend. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De wethouders Te Lindert en Schepers en Leontien Witjes van Staring NME hebben de contracten ondertekend. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

Ook in de komende twee jaar natuurlessen voor scholen

Scholen en gemeente tevreden

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Ook in de komende twee jaren kunnen de scholen voor het basis- en speciaal onderwijs in de gemeente Aalten weer de natuur in voor de lessen van Staring Natuur- en milieueducatie (NME). De afgelopen jaren heeft deze organisatie naar tevredenheid van de scholen en de gemeente de buiten- en binnenlessen verzorgd. "Het is goed dat de kinderen les krijgen op de plek waar het om gaat", zei wethouder Hans te Lindert, "In de natuur zelf."

Lessen over dieren in de herfst
Staring NME verzorgt de natuur- en milieueducatie in Aalten en Winterswijk sinds 2015. Er wordt telkens voor twee jaar een contract ondertekend. Medewerkers Dorien te Bokkel en Ineke Obbink en vrijwilligers ontvangen de schoolkinderen in diverse natuurgebieden en binnenlocaties. Momenteel staat de vogeltrek centraal in de les Vlieg er eens uit. De kinderen maken daarbij kennis met hoe dieren zich voorbereiden op de winter. Het ene dier gaat in winterslaap, zoals de egel. Een ander dier zorgt voor een voedselvoorraad, zoals de gaai en de eekhoorn. Een groot deel van de vogels trekt echter weg naar het zuiden om pas in het voorjaar terug te keren. Tijdens deze les verplaatsen kinderen zich ook in de trekvogels en dan blijkt het nog heel lastig om de goede weg te vinden.

Niet alleen natuur, maar ook aandacht voor energie en klimaat
Wethouder Te Lindert vindt de lessen belangrijk voor de scholen. Niet alleen over de natuur, maar ook over actuele onderwerpen als klimaatverandering, duurzame energie en energiebesparing. "Wij geven ook telkens aan welke onderwerpen wij als gemeente belangrijk vinden." De scholen in de gemeente Aalten krijgen elk jaar een jaarprogramma. Ze kunnen twee en half uur per groep besteden. Ze kunnen daarbij kiezen tussen binnen- en buitenlessen en leskisten, die op school worden bezorgd. Populair zijn bijvoorbeeld de lessen werken in de natuur, waarbij de schoolkinderen helpen natuur en landschap te onderhouden. Of de gemeente Aalten in de toekomst het aantal uren natuur- en milieueducatie per groep nog wil uitbreiden, nu de tevredenheid zo groot is, en of een structurele bijdrage overwogen wordt, kon de wethouder nog niet zeggen. "We zijn tevreden zoals het nu gaat."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden