Afbeelding

Zorgen over inzet van de brandweer

Algemeen

Twee tankautospuiten minder in Aalten en Dinxperlo

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) kampt al enige tijd met financiële tekorten. Veel gemeenten hebben daarom hun bijdrage moeten verhogen, maar hebben de VNOG ook gevraagd kritisch naar de eigen organisatie te kijken en waar mogelijk besparingen te realiseren. Dit heeft tot een toekomstvisie geleid waarbij meer wordt ingezet op preventie en wordt bezuinigd op het materieel. Voor de gemeente Aalten betekent dit dat er twee van de vier tankautospuiten zullen verdwijnen. Zowel Burgemeester en wethouders als de brandweervrijwilligers in Aalten en Dinxperlo vragen zich af op dit verstandig is.

Met minder tankautospuiten vaker inzet buiten de plaats
Het voorstel van de VNOG is dat de 56 lokale brandweerposten in de regio elk nog maar over één tankautospuit zullen beschikken. Op dit moment hebben nog achttien posten een tweede spuitwagen. Die staan in de Oost-Achterhoek in Aalten, Dinxperlo, Winterswijk, Groenlo, Lichtenvoorde en Eibergen. Minder spuitwagens betekent dat de lokale brandweercorpsen vaker buiten hun eigen plaats actief moeten zijn, om de brandweer elders bij branden of andere incidenten bij te staan. In de afgelopen drie en half jaar is de tweede tankautospuit in Aalten zeventien keer ingezet en die in Dinxperlo negen keer. Voor de hele veiligheidsregio is dit ruim 300 keer het geval geweest,oftewel minder dan honderd keer per jaar. Daarom wordt bij de VNOG gedacht dat ze gemist kunnen worden.

Belasting vrijwilligers zal toenemen
De plaatselijke brandweermensen en B en W vrezen dat met deze werkwijze vaker in andere gemeenten moet worden geassisteerd. De belasting van de vrijwilligers neemt toe, waardoor de kans groter wordt dat ze afhaken, terwijl er al te weinig vrijwilligers zijn. Daarnaast zal het langer duren voordat een incident bereikt kan worden. "De posten te bezetten is nu al geregeld een probleem, met name in vakantieperiodes, en met soms een kwart tot een derde minder manschappen op een post wordt dat alleen maar erger", schrijf B en W in een raadsmededeling. "De werkdruk wordt ook hoog als er meerdere grotere incidenten zijn in vrij korte tijd." B en W zijn bang voor verlies aan slagkracht, zeker als er meer incidenten tegelijk en kort na elkaar zijn. Daarom zal gevraagd worden om toch enkele extra tankautospuiten in bedrijf te houden.

Investeren in vakbekwaamheid
Door meer in te zetten op preventie gaat de VNOG er vanuit dat er minder incidenten zullen plaatsvinden en dat daarvoor minder materieel nodig is. In de toekomstvisie wordt wel aangegeven dat er bijna 800.000 euro geïnvesteerd zal worden in het bevorderen en onderhouden van de vakbekwaamheid van de vrijwilligers. "Daar is de laatste jaren te weinig aandacht voor geweest", schrijf B en W, "Zoals ook onze vrijwilligers hebben laten weten". Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio, waarin de burgemeesters de gemeenten vertegenwoordigen, zal op 12 december een besluit nemen over de toekomstvisie. Tot 12 december kunnen de gemeenteraadsleden aan de burgemeester aangeven hoe zij over de plannen van de VNOG denken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant