Grenzen aan toerisme?

Algemeen

BREDEVOORT - Toerisme brengt een hoop geld in het laatje en is belangrijk om de economie op peil te houden; al helemaal in krimpregio's als de Achterhoek. Maar wanneer slaat toerisme door, en hoe zouden we dat kunnen reguleren? Op vrijdag 1 november wordt daarover gesproken in de Tegenlicht Meet Up van de Koppelkerk in Bredevoort.

Mondiaal is toerisme de grootste groeisector. Eén op de tien banen is toerisme-gerelateerd. Naast de grote economische voordelen rijst nu echter ook de bezorgdheid over de beheersbaarheid van de toeristenstromen. Steden dreigen onleefbaar te worden en bewoners roeren zich. Bovendien draagt de permanente verplaatsing van mensen voor bijna vijf procent bij aan de opwarming van de aarde.

Ook in Gelderland maakt men zich inmiddels zorgen over toeristenstromen. Niet voor niks, want Gelderland is koploper in het toerisme in eigen land. Busladingen vol toeristen moet geen doel op zich worden, maar men zou moeten inzetten op spreiding van de toeristen door de seizoenen heen.

Hoe houden we het toerisme in de Achterhoek op een gezond en duurzaam peil? Daarover wordt gesproken met onder andere Manuel Hezeman, directeur van Achterhoek Toerisme, Posbank-deskundige Els van Hout en Dirk Willink van Steengroeve Theater Winterswijk. De Tegenlicht-documentaire die centraal staat is 'Reizen is het nieuwe roken'.

De Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk is op vrijdag 1 november. Om 19.00 uur start de documentaire, om 20.00 uur gevolgd door de meet up. Entree: vrije gift; reserveren isgewenst en kan via www.koppelkerk.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant