ANWB: universele garage goedkoopste bij reparaties

  Achterhoek Auto

ANWB vergeleek tussen meer dan 500 garagebedrijven de prijzen voor identieke reparaties. De gevonden prijsverschillen typeert de belangenorganisatie als 'verbluffend groot'; tot wel ruim 900 euro verschil voor het wisselen van de koppeling.

Voor het onderzoek belde en mailde ANWB door heel Nederland met merkdealers, algemene garagebedrijven en de zogenaamde 'fastfitters', zoals Carglass, Profile, Autotaalglas en KwikFit. De aanvraag omvatte offertes in vier categorieën: exact dezelfde all season banden, nieuwe remmen, nieuwe koppeling en een nieuwe voorruit. Alles inclusief monteren en voor dezelfde auto.

Opgesplitst in het type garage, bleek de merkdealer veruit het duurst. Maar ook een 'fastfitter' was in meerdere gevallen duur. Voor de scherpste prijzen voor auto-onderhoud is de universele garage het beste adres, zo concludeerde ANWB. De top 10 'goedkoop' bestaat in sommige categorieën bijna geheel uit algemene garages. 

Opvallend zijn ook de prijsverschillen opgedeeld in provincies. Gelderland bleek de duurste provincie voor een autoreparatie, samen met de Randstad (Noord- en Zuid-Holland). Voor het goedkoopste onderhoud is een tripje naar Zeeland aan te raden. Mensen uit de Randstad doen er verstandig aan een autobedrijf buiten de stad te zoeken; dat scheelt flink wat euro's.

"De prijsverschillen bleken in alle categorieën verbluffend groot", concludeert de ANWB. Het grootste prijsverschil kwam boven water bij de offerte voor het vernieuwen van de koppeling: 905 euro prijsverschil tussen de hoogste en de laagste prijs. De prijsverschillen worden onder meer veroorzaakt door de enorme verschillen in uurloon: van € 47,50 tot € 128,50 per uur. 

En daarnaast door de urenramingen: voor het vervangen van de koppeling rekende één bedrijf slechts 3 uur arbeidsloon, een ander ruim het dubbele: 8 uur. En dat voor dezelfde reparatie aan dezelfde auto. ANWB benadrukt dat autobedrijven hun klanten niet zien als wandelende portemonnees, wel adviseert de belangenclub om kritisch te kijken naar prijsopgaves voor onderhoud. Scherp blijven loont, kortom. (BJK)
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden