Martijn, Gerben en Walter Vaags met wethouder Ted Kok 'an de schuppe'. Foto: Karin Stronks
Martijn, Gerben en Walter Vaags met wethouder Ted Kok 'an de schuppe'. Foto: Karin Stronks

Vaags Molenwerken presenteert nieuwbouw

Algemeen

AALTEN – Samen met de molenmakkers, wethouder Ted Kok en beleidsmedewerker Ingrid Koenders hebben Martijn, Gerben en Walter Vaags en vader Henk symbolisch de eerste spade in de grond gestoken. Op deze ludieke wijze is de nieuwe locatie en het ontwerp van de nieuwbouw officieel gepresenteerd door Vaags Molenwerken. In een grote tent is het ontwerp van het nieuwe pand, dat gebouwd gaat worden op een terrein van 5500 vierkante meter, te zien. Na het officiële gedeelte is er een gezellig samenzijn in en rondom de tent met een hapje en drankje.

Door Karin Stronks

“We zijn helemaal uit ons jasje gegroeid”, geeft Walter Vaags aan. “Ons nieuwe pand, op de hoek van de Broekstraat en de Weverij, wordt drie keer zo groot dan het huidige bedrijf. Dat is hard nodig want we hebben nu op verschillende locaties onze voorraad materialen liggen en in het nieuwe bedrijf kunnen we de werkzaamheden aan hout en staal in aparte afdelingen verrichten. Als alles klaar is hebben we alle delen van het bedrijf op één locatie samengebracht.” 

Een grote open tent is opgezet, er is een ‘nathals’ loket en een grote snack-bus aanwezig. Drie bomen, eiken, staan tussen de feestlocatie en het bouwterrein in. Eiken die heel verschillend van vorm en karakter zijn. Architect Rinke ter Haar, die het bedrijfsgebouw heeft ontworpen, memoreert in zijn uitleg aan deze drie bomen. Als symbool voor Gerben, Martijn en Walter Vaags, de drie broers die samen Molenwerken Vaags runnen. De eik staat onder andere symbool voor bescherming, duurzaamheid, standvastigheid, moed en kracht. De molen, waar alles bij Vaags Molenwerken om draait, zal een prominente plek krijgen bij de drie eiken en het overige groen. 

De aanwezigen genieten van een drankje en hapje als Walter scheidende werknemers even in het zonnetje zet. Er zijn pensionado en een enkeling gaat een andere uitdaging aan. Zij krijgen een speciale oorkonde en voor de wederhelften is er een fraai boeket bloemen. Hij nodigt de gasten uit om mee te lopen naar het bouwterrein. Wethouder Kok spreekt eerst nog even de aanwezigen toe: “We zijn trots op dit bedrijf, een uithangbord van onze gemeente, dat cultureel erfgoed op regionaal, nationaal en internationaal niveau in stand houdt. Met vakmanschap, waarin de medewerkers, molenmakkers, een belangrijke rol vervullen.” Hij vervolgt met een grijns: “En we zijn blij dat we dit stuk grond konden verkopen…” 

Het gezelschap wandelt over een gemaaid pad naar een lange rij gloednieuwe spaden die liggen te wachten op het officiële begin van de nieuwbouw. Medewerkers, ofwel molenmakkers, de drie broers Vaags, vader Henk, wethouder Kok en Inge Koenders pakken de spade op en op het teken van filmer Joppe Roos steken ze allen tegelijk de spade in de grond. De scheppen zand vliegen door de lucht. Walter: “De spaden mogen jullie allemaal mee naar huis nemen!” De gebroeders Vaags hebben geen einddatum voor de oplevering in het hoofd. Er wordt op korte termijn een begin gemaakt met het aanleggen van de fundering, zo mogelijk worden bij de bouw lokale en regionale bedrijven ingezet. Het bodemonderzoek is verricht en er zijn drukmetingen gedaan. 

Voorafgaand aan het maken van een ontwerp is veel overleg geweest met de drie broers en de ‘molenmakkers’. Na tal van brainstormsessies is Rinke aan het werk gegaan. Vier elementen heeft het ontwerp, als eerste de tuin met de molen en drie eiken, waar het pand op ‘reageert’, dan de ‘meemakerij’, het kantoor in een industriële uitstraling, de molenmakerij afdeling staal en de molenmakerij afdeling hout. Het idee is om ook aan de natuur te denken en in de gevels nestkasten op te nemen voor vogels of vleermuizen die in de molens ook vaak beschutting en nestgelegenheid vinden. Met gepaste trots wordt het officiële gedeelte afgesloten en gaat het samenzijn over in een informele setting.


www.molenmaker.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant