Afbeelding

Zorgverzekering in Achterhoek: Inwoners betalen 3% meer premie dan gemiddeld in Nederland

Partnerbijdrage

Inwoners van de Achterhoek betalen gemiddeld 3 procent meer premie voor hun zorgverzekering dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Achterhoekers die een zorgverzekering bij Geld.nl aanvroegen, betalen gemiddeld 153,46 euro per maand. In heel Nederland was de gemiddelde premie 149,12 euro per maand voor de zorgverzekering in 2023.

Achterhoekers verhogen eigen risico zorgverzekering minder vaak

Geld.nl onderzocht ook welke keuzes inwoners van de Achterhoek maken voor hun zorgverzekering. “Het meest opvallende is dat mensen uit de Achterhoek minder vaak hun eigen risico verhogen”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl. “In de Achterhoek kiest 30,4 procent voor een hoger eigen risico, terwijl in heel Nederland ruim 38 procent dat doet. Dit verklaart dus ook deels dat de premies in de Achterhoek gemiddeld hoger uitpakken.”

Vaker aanvullende zorgverzekering in Achterhoek

Verder zijn mensen uit de Achterhoek vaker aanvullend verzekerd. In heel Nederland kiest 58,68 procent voor één of meerdere aanvullende zorgverzekeringen bovenop de basisverzekering. In de Achterhoek is dit 63,71 procent. Ook dat leidt tot hogere totaalpremies voor de zorgverzekering voor Achterhoekers.

Wisselend overstapgedrag in de Achterhoek

Uit cijfers van Vektis blijkt overigens dat het aantal mensen dat voor 2022 overstapte van zorgverzekering erg verschilt tussen de gemeentes in de Achterhoek. In Zutphen stapte relatief veel mensen (10,3 procent) over en in Bronckhorst, Montferland en de Oude IJsselstreek stapte met 5 tot 6 procent juist minder mensen over. De cijfers voor 2023 worden in de loop van deze maand bekend.

Tip! Een goede en goedkope zorgverzekering in de Achterhoek? De premies en voorwaarden van zorgverzekeringen veranderen elk jaar. Door ook elk jaar even je zorgverzekering te vergelijken en kritisch te kijken welke zorg je wilt verzekeren, voorkom je dat je zorgverzekering niet meer bij je past of dat je onnodig te veel betaalt.

Dit artikel wordt u aangeboden door Geld.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit