Afbeelding

UEFA Nations League: Nederland’s weg naar de halve finales & kansen op de titel!

Partnerbijdrage

Het Nederlands elftal heeft zich als winnaar van Groep A4 in de derde editie van de UEFA Nations League geplaatst voor de eindronde van de beste vier ploegen, die in juni 2023 in eigen land zal plaatsvinden. In de twee halve finalewedstrijden staat het gastland op 14 juni in Rotterdam tegenover Kroatië, terwijl de tweede finalist een dag later in Enschede wordt beslist tussen Italië en Spanje. 

Volgens de experts en bookmakers van wedden op voetbal is het Oranje van coach Ronald Koeman zelfs licht favoriet in de halve finale tegen het Kroatische nationale voetbalelftal. Dat heeft enerzijds te maken met het thuisvoordeel, anderzijds ook met de gegroeide speelsterkte van de ploeg, die in Qatar ook een goed WK 2022 speelde. De fans thuis kunnen zich terecht verheugen op de finale van de UEFA Nations League 2022/2023.

Het record van Nederland in de Nations League tot nu toe
De Nations League 2022/2023 is aan zijn derde editie toe. De start van 2018/2019 was zeer succesvol voor het Nederlands elftal. De Oranjes lieten een goede reactie zien na het missen van het WK 2018 in Rusland

In de sterke Groep A1 versloeg Nederland verrassend de beide wereldkampioenen Frankrijk en Duitsland en bereikte zo als een van de vier groepswinnaars de eindronde in Portugal. Daar won Oranje de halve finale tegen Engeland met 3:1 na extra tijd, alleen Portugal stopte de elf van bondscoach Ronald Koeman in de finale met een 1:0 overwinning via Goncalo Guedes. 

De tweede editie van de UEFA Nations League vond plaats in 2021/2022. Het Nederlands elftal nam dit keer niet deel aan de finale en eindigde als tweede in Groep A1 achter Italië. De Nations League-titel tijdens de finale in Italië ging naar Frankrijk, dat in de finale Spanje met 2-1 versloeg.

De weg van Nederland naar de finale op eigen bodem

Na de loting voor de groepen voor de derde editie van de UEFA Nations League 2022/2023 werd duidelijk dat Oranje het zal opnemen tegen België, Polen en Wales.

Wedstrijddagen 1 en 2
Oranje maakte begin juni een droomstart van de UEFA Nations League 2022/2023 met twee uitoverwinningen. In de eerste mijlpaalwedstrijd bracht het Nederlands elftal de tegenstander België een 4-1 thuisnederlaag toe. Door doelpunten van Bergwijn, Depay en Dumfries kwam Nederland op een voorsprong van drie doelpunten, voordat Batshuayi in blessuretijd een troostdoelpunt maakte.

Een paar dagen later werd het spannender en zelfs dramatischer. De Welshman Norrington-Davies maakte in blessuretijd via Koopmeiners gelijk. Maar Weghorst had direct daarna een antwoord en kopte Oranje naar een 2-1 uitoverwinning.

Wedstrijddagen 3 en 4
Wedstrijddagen 3 en 4 vonden ook plaats in juni 2022. Voor het Nederlands elftal waren er deze keer twee thuiswedstrijden. De eerste was een 2-2 gelijkspel tegen Polen, waarbij Klaassen en Dumfies aan het begin van de tweede helft een 2-0 achterstand ongedaan maakten. In de laatste minuut van de wedstrijd miste Depay een mogelijke overwinning door een penalty tegen de paal te schieten.

Op de vierde speeldag werd ook de eerste thuiszege geboekt met een 3-2 overwinning op Wales. Na vroege doelpunten en een 2-0 voorsprong van Lang en Gakpo, bracht Johnson de stand voor rust terug tot 2-1. In blessuretijd maakte Bale vanaf de penaltystip gelijk voor Wales en Depay scoorde direct na de aftrap om er 3-2 van te maken.

Wedstrijddagen 5 en 6
Het is altijd spannend in de sport: Matchdays 5 en 6 werden gespeeld in september 2022. In Polen won Nederland ook de derde uitwedstrijd, waarbij Polen met 2-0 verloor na doelpunten van Gakpo en Bergwijn. In de laatste wedstrijd ontving Oranje het team van België. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal won thuis hun groep met 1-0 door een kopbal van verdediger Virgil van Dijk om door te gaan naar de finale.

Nederland pakte 16 van de 18 punten in de competitie, groepswinnaar België behaalde 10 punten, Polen eindigde als derde met 7 punten en Wales degradeerde naar de B-groep met één punt.

Dit is hoe de andere finalisten hun groepen wonnen
De tegenstanders van de halve finale van Kroatië hadden een klassieke slechte start in hun groep: ze verloren hun eerste wedstrijd met 3-0 thuis van Oostenrijk en de tweede wedstrijd met 1-1 thuis van Frankrijk. Daarna zette Kroatië een tandje bij en won vier wedstrijden op rij, waaronder één in Frankrijk, om te eindigen met 13 punten, net voor Denemarken (12 punten).

Favoriet Frankrijk speelde geen rol en eindigde derde met 5 punten, net voor Oostenrijk (4 punten). De andere twee A-groepen waren ook close. Spanje heeft pas op de laatste speeldag zijn ticket naar de finale in Nederland geprikt met een 1-0 uitoverwinning op Portugal. Italië versloeg Hongarije (10 punten) nipt in hun groep met 11 punten.

Wat zijn de kansen van Nederland om thuis te winnen?

Van de vier deelnemers aan de UEFA Nations League-finale van 2022/2023 in Nederland staat het gastland op de huidige FIFA-ranglijst het beste op nummer 6, gevolgd door Kroatië op nummer 7 en Italië op nummer 8, met Spanje op nummer 10. Dat alleen is natuurlijk niet bepalend voor de kansen van de teams. 

Nederland en hun halve finale tegenstanders Kroatië hebben een goede staat van dienst op het WK 2022 in Qatar; Kroatië werd in de halve finale uitgeschakeld door Argentinië, terwijl Nederland in de kwartfinale op strafschoppen werd uitgeschakeld door Argentinië. Spanje werd teleurstellend uitgeschakeld door Marokko in de ronde van 16, en Italië, de regerend Europees kampioen, kwalificeerde zich niet eens voor het WK 2022. Nederland heeft het thuisvoordeel, want in de halve finale tegen Kroatië in Rotterdam worden ze luid gesteund. In een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige teams zou dat een niet te onderschatten voordeel kunnen zijn. Mocht Oranje de finale halen, dan staat het Nederlands elftal in Italië of Spanje tegenover ploegen van gelijk kaliber. 

De kans om de finale te winnen is 50:50 - de ploeg van Ronald Koeman rechtvaardigt de hoop op de langverwachte titel. De Bondscoach beschikt over een goede mix van ervaren en jonge spelers. Naast Virgil van Dijk, Daley Blind, Steven Berguis en Davy Klaasen zouden de jongere spelers rond Gakpo zich snel in het elftal kunnen nestelen

UEFA Nations League: Nederland’s weg naar de halve finales & kansen op de titel!

Dit artikel wordt u aangeboden door.gambling.com. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit