Afbeelding

Meer focus in je dagelijkse leven? Probeer een schietsport

Partnerbijdrage

Een manier vinden om te ontstressen of gewoon te ontspannen na een drukke werkweek is van cruciaal belang als het stressniveau hoog is. Veel mensen kunnen verlichting van stress vinden door traditionele methoden als wandelen, meditatie, of een rustig bad. Wandelen, jagen, of schietbanen komen misschien als eerste in gedachten voor wie wat meer beweging wil.

Hoe vermindert het schieten stress en hoe zorgt het voor meer focus?
Schietbanen hebben verschillende voordelen die vaak over het hoofd gezien worden, of je nu je jachtvaardigheden wilt vergroten, het voor wedstrijden wilt gebruiken of meer focus/minder stress zou willen, blijkt dat schieten met een geweer je lichamelijke en geestelijke discipline kan vergroten.

Als je er genoeg oefening in stopt, sta je niet eens meer stil bij de voordelen die het biedt.

Maar hoe kunnen schietbanen therapeutische voordelen bieden?
Er zijn heel wat redenen waarom naar een schietbaan gaan als therapie precies kan zijn wat je nodig hebt om te ontstressen. En dit is het ideale moment om het te verkennen als je dat nog niet eerder gedaan hebt.

Je moet je focussen en concentreren op het regelmatig raken van het doel en binnen bepaalde nauwkeurigheidsmarges om zo je talenten te verbeteren. Overweeg het doel in de buurt te houden en te kijken of je je schoten binnen een paar centimeter van elkaar kunt houden voor je het doel te ver de baan op stuurt. Het is lastiger dan het klinkt, maar als je het onder de knie krijgt, kun je beginnen je doelen steeds verder weg te sturen om te zien of je dit kunt herhalen. Je zult merken dat na verloop van tijd zowel je algemene nauwkeurigheid en focus zullen zijn toegenomen

Voordelen voor de gezondheid
De talrijke gezondheidsvoordelen van naar een schietbaan gaan zijn een andere reden om dat te doen. Dit betreft zowel de lichamelijke als de emotionele gezondheid.

Focus en concentratie zijn belangrijk om bij het schieten optimaal te kunnen mikken. Het feit dat schieten zich kan ontwikkelen tot een soort meditatie kan veel mensen verbazen. Iemand beoefent meditatie om zijn aandacht en bewustzijn te trainen en een mentaal heldere en emotioneel kalme en stabiele geestestoestand te bereiken door gebruik te maken van technieken als mindfulness of concentreren op een bepaald voorwerp, gedachte of activiteit. Omdat je aandacht op de schietbaan uitsluitend recht op je baan gericht is, is het een prima plaats om te mediteren.

Arm- en handkracht - Om goed met een geweer te kunnen schieten, zijn arm- en handkracht nodig, en natuurlijk een geweer! Gelukkig kun je eenvoudig een luchtbuks online aanschaffen. Je arm- en handkracht zullen zich ontwikkelen naarmate je de schietbaan frequenteert. Armkracht is belangrijk bij het schieten met een geweer, want je moet je handen en armen stevig houden om op je doel te kunnen richten en vuren.

Je bouwt lichamelijke discipline op
In het tijdperk waar men soms liever lui dan moe is, kan deze sport helpen bij de ontwikkeling van talrijke lichamelijk lonende en heilzame disciplines. Verhoogd uithoudingsvermogen, hand-oog coördinatie, fijne motoriek, toegenomen kracht, en toegenomen uithoudingsvermogen zijn een aantal van de fysieke disciplines die bij de schietsport geleerd worden en die niet alleen op deze sport van toepassing zijn, maar ook op andere aspecten van het leven. Waar de een houdt van wandelen, houdt de ander van een intensere sport.

Focus en concentratie: het richten van een geweer vraagt intense concentratie om je ogen op het doel gericht te houden. Door je gedachten vrij te maken van alle andere taken, kom je in het heden, wanneer er nog maar één taak voorhanden is en die ligt vlak voor je.

De manier waarop je staat tijdens het schieten
Dit kan van invloed zijn op je vermogen om het doel te raken, net als de manier waarop je de trekker overhaalt. Werk aan het aannemen van de juiste beginnende schiethouding als je op de schietbaan bent, die inhoudt dat je voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar moeten staan en, voor rechtshandige schutters, de linkervoet iets naar voren en de rechtervoet iets naar achteren. Er zijn natuurlijk nog andere situatiehoudingen om onder de knie te krijgen, maar als beginnende schutter moet je deze basishouding het meest oefenen, wat ook weer focus vergt!

Dit artikel wordt u aangeboden DB-Schietsport.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant